Отпадъците от акумулаторни батерии, които бяха открити в землището на Червен бряг при извършен оглед, са внос от Словакия и Румъния, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Действията на разследващите са част от дело за незаконен внос и преработка на отпадъци.

От прокуратурата припомнят, че в силажни ями на бившо ТКЗС са били открити над 30 тона отпадъци, част от които са били генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица Атанас и Пламен Бобокови.

Вероятно отпадъците са били заровени преди около 4-5 години. Такива са били открити и в изкопни ями с дълбочина три метра в землището на с.Рупци, община Чрвен бряг.

Междувременно бизнесменът Пламен Бобоков определи действията на държавното обвинение като "Боливуд продакшън". Той категорично отрече фирмите, управлявани от него и брат му Атанас Бобоков да имат нещо общо с откритите отпадъци в Червен бряг. Затова и арестът им бил голяма изненада за тях, защото той и брат му нямат нищо общо с внос "италиански боклуци", за което ги разследват.

"Ние внасяме само скрап. Това го правим от много години, от 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 вече три. Ние произвеждаме 50 000 тона олово за наше собствено производство", каза Бобоков пред bTV.

Бизнесменът отбеляза, че при рециклирането на един акумулатор, което е сложен процес, се усвояват 94,5%, а само 2,5% се предават на сепаратор или на съхранение с утилизация.

Бобоков е категоричен, че неговата фирма няма нищо общо с откритие заровени отпадъци край Червен бряг и определи подобни твърдения като абсурдни. А за откритите там етикети и части от акумулаторни батерии, производство на неговата фирма, попита "ако намерят бутилки на продукти на "Шел", ще съдят ли тази компания".

"95% от разпитваните по разследването за незаконен внос на италиански боклук са казали, че не го познават, а тези 5%, които са казали, че го познават, са заявили, че "никога не са работили с него по този бизнес", заяви Бобоков, който отново повтори, че не се познава с арестувания заместник-министър на екологията и водите Красимир Живков.

Според него не може да се говори незаконен внос на отпадъци, защото има много добри европейски регламенти с нотификации, а тяхната компания е парила всичко в съответствие с европейското и българското законодателство и съответната документация.

Що се отнася до остатъчните продукти от рециклирането, Бобоков обясни, че преди са били депонирани в Германия, но след това е не са получавали разрешение за износа им от България и затова са били предавани на фирми у нас, които са лицензирани за третирането на такива материали.

Пламен Бобоков вижда в действията на държавното обвинение целенасочена атака срещу него и брат му с неясна цел. По неговите думи свидетелят на прокуратурата, който е в основата на обвинението срещу него и брат му, е бивш техен служител и е бил хванат в нередности с ДДС, за което се е съгласил да участва в разследването срещу тях.

Бизнесменът сподели и разочарованието си от поведението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който е кръстник на неговите деца. Каква е причината за влошаването на техните отношения, той отказа да разкрие, но каза, че в настоящата ситуация разбира кои са истинските му приятели.

В последните дни от прокуратурата публикуват различни кореспонденции на Пламен Бобоков с премиера Борисов, президента Румен Радев и неговият съветник Пламен Узунов, който след разпространените чатове бе разпитван и излезе в отпуска.

Преди месец спецсъдът остави в ареста петима от шестимата обвиняеми за участие в организирана престъпна група (ОПГ) , сред тях зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков, бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов, бизнесменът производител на акумулатори и моторни масла Атанас Бобоков.

Пламен Бобоков е на свобода под парична гаранция от 1 млн. лева. Само един от обвиняемите беше пуснат под домашен арест - Васил Богданов, бивш управител на фирмата за рециклиране на отпадъци на братята Бобокови.