90 души са потърсили помощ в спешния кабинет на "Пирогов" през изминалата нощ, като само 10 от тях са настанени за лечение, съобщи БНТ.

Основните оплаквания са от злоупотреба с алкохол и наранявания с пиротехнически средства. Сериозни случаи при тези инциденти няма.

В резултат на тежко пътно транспортно произшествие обаче, дете на 8 години е настанено в реанимацията на болницата, като към момента състоянието му е стабилно.

Друго 3-годишно дете е прието също в тежко състояние. Нараняванията на детето будят съмнения за домашно насилие, уточни доктор Николай Габровски, заместник изпълнителен директор на лечебното заведение.

Много ми се иска да вярвам, че повечето хора наистина са си останали вкъщи, което предполага и една малко по-спокойна вечер. И съответно натоварването с катастрофи е по-ниско, коментира проф. Габровски. "Цифрите показват, че имаме една малко по-спокойна, но обичайна, пак казвам, за "Пирогов", наситена със случаи вечер", обобщи той.

За годината в "Пирогов" са потърсили помощ 198 639 души, т.е. близо 200 хиляди души. От тях останали на лечение са 35 372, отчете още заместник-изпълнителният директор на болницата. Около 13 000 са преминалите пациенти със симптоми на COVID-19, от тях на лечение са останали около 3 000, като най-често те са били зависими от кислород, а една малка част са се нуждаели от изкуствена белодробна вентилация.

Проф. Николай Габровски коментира, че от началото на кризата средният брой лекувани пациенти на месец е бил около 100, а от октомври са се вдигнали на около 1100 души на месец. По думите му, това е вълната, която се е очаквала и която е претоварила в известна степен системата.

COVID беше темата на годината, но думите на годината са смелост и солидарност, посочи той. Започваме 2021 г. с една дума - за мен тя е надежда, много се надявам в края на 2021 г. думата да бъде успех, каза още проф.Габровски. Той честити Новата година и пожела на всички да са здрави, да се пазят и да спазват мерките.

 

В "Пирогов" през нощта помощ са потърсили общо 50 души, диагностицирани с COVID-19, като 5 от тях са хоспитализирани за кислородотерапия.

От Спешна помощ отчетоха 200 повиквания за нощта. 5 сигнала за обгаряния и наранявания от пиратки, като 1 е по-сериозно - откъсната длан на 50 г мъж в Люлин. Множество пияни, като в Пирдоп при пиянско сбиване 28-годишно момче е било наръгано с нож и починало в линейката на път за болницата. Сигналите от ковид болни са около 15.