Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще инициира промени в Закона за здравето, които да позволят отпадането на задължителната изолация на лица, болни от COVID-19, както и на задължителната карантина на контактните на тези лица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

На 5-и май Световната здравна организация отмени ситуацията на спешност за общественото здраве от международно значение поради COVID-19.

След анализ на епидемичната ситуация в България, вземайки предвид ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, експертите в Министерството на здравеопазването постигнаха консенсус да бъде предложена законодателна промяна, която да позволи отмяна на въведената към момента задължителната изолация и карантина при коронавирусна инфекция.

От началото на пандемията в България бяха регистрирани общо 1 307 520 заразени, а 38 383 души изгубиха битката за живот с новия коронавирус. Същевременно от началото на ваксинационната кампания са поставени 4 612 830 дози ваксини срещу COVID-19.