Отлив на резервации в Банско след призива на здравния министър проф. Костадин Ангелов да не се пътува в Благоевградска област, защото е една от двете най-рискови зони, съобщи bTV. Хотелиери и местна власт търсят решение на проблема преди началото на зимния сезон.

"Обстановката е спокойна, поддържаме контакт ежедневно с туристическия бранш и сме убедени, че Банско и Добринище отговарят на всички условия. Споделяме поддържаме предложението на Националния борд по туризъм, които предлагат да се разработи Единна здравна система, на която да отговарят всички зимни курорти", обясни кметът на Банско Иван Кадев.

По думите му страната ни трябва да се рекламира усилено пред съседните ни държави.

Той допълни, че категорично е против да се затварят цели области и това, че в Благоевград ситуацията е сериозна, не означава, че в Банско положението е същото.

"Явно притесненията на здравните власти са, че хората, минавайки покрай Благоевград - ще влизат в града и евентуално ще се заразят. Ами, тези, които минават по Околовръстния път как ще се заразят?", попита кметът.

От хотелиерския бранш увериха, че са взети всички необходими мерки за безопасност. Заявиха, че очакват по-слаб сезон, но не и тотален провал.

Вчера имахме заседание на кризисния щаб и взехме единодушно решение. От днес пускам заповед до всички туристически и търговски обекти с мерките, които предвиждаме. Те не са по-различни от разписаното в заповедта на министъра на здравеопазването, но създаваме група, която съвместно с полицейските структури, РЗИ и общината, ще следи строго за спазване на изискванията и ще се налагат санкции, заяви кметът Иван Кадев пред БНТ.