Пет бойни морски мини, тип ЕМА, и една морска мина, тип EMC, са открити в морски води в района, в който се провежда българско-румънското противоминно учение "Посейдон 2020", съобщиха от Министерството на отбраната.

Вижте снимки >>

Мините от времето на Първата световна война (ПСВ) са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

По две от мините са били открити от френския кораб FS Orion и испанския кораб ESPS Duero. Една мина е открил италианският кораб ITS Alghero. Мините, тип EMA, са котвени контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината, тип EMC, е също котвена контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.

Снимка: Министерство на отбраната

За да се осигури безопасността, районът, в който са открити морските мини, е изолиран за корабоплаване и подводни дейности. Планирани са и ще бъдат проведени противоминни действия с участието на кораби и водолазни групи от ВМС на България за унищожаване на откритите исторически мини.

Снимка: Министерство на отбраната

Действията на личния състав по откриването и идентифицирането на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно показват, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война, посочват от министерството и изтъкват, че това още веднъж потвърждава необходимостта ВМС на България да поддържат и развиват своите противоминни сили, придобивка за които са и новозакупените от Нидерландия два минни ловци, клас "Трипарти".

Снимка: Министерство на отбраната