Отиде си журналистката и преводач Мариана Шипковенска, съобщиха от издателство "Изток запад" пред БТА.

Мариана Шипковенска е родена на 25 юни 1947 г. Завършила е Първа английска гимназия в София, а през 1970 г. - английска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Веднага след дипломирането си постъпва на работа в БТА, в главна редакция "Международна информация". През 1975 г. започва работа в отдел "Култура" във вестник "Вечерни новини", а от 1985 г. е редактор в отдел "Култура и изкуство" на вестник "Поглед".

През месец май 1993 г. се завръща в БТА, където работи до пенсионирането си през 2004 г. като редактор и заместник главен редактор на редакция "Международна информация".

Занимава се с преводи на художествена литература от английски език и през годините е сътрудничила на редица издателства.

Автор е на превода на книгата на Ювал Ноа Харари "21 урока за 21-ви век" (изд. "Изток запад"), на издадената първоначално на немски език "Ятрогения или освобождаваща психотерапия" (изд. "Изток запад") на баща й проф. Никола Шипковенски, "Жената в бяло" от Уилки Колинс (изд. "Милениум"), "Ясновидката" от Маргарет Атууд (изд. "Ориндж букс") и др.

Поклонението пред Мариана Шипковенска ще се състои на 20 октомври 2023 г. (петък) от 12:00 ч. в храм "Свети Седмочисленици" в София.