Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84-годишна възраст. Скръбната вест обяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. 

"Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа в профила си във Facebook Сърменов. Актьорът Мариан Бачев добавя, че Славчо Пеев е починал в съня си: 

"Тази нощ в съня си си е отишъл един прекрасен човек и актьор, с когото имах честта и привилегията да споделяме един спектакъл ("Да, господин премиер") заедно на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов". Чувахме се за всички празници, не изпускаше нито един мой рожден ден; бе първият, който ми звънна в 00.05 ч. на 1 януари, за да ме поздрави за Нова година...

По време на Ковид редовно му носех топла храна и си говорехме от разстояние - знаех колко важно е да не го заразим! Тази снимка е отпреди няколко месеца, когато заедно пихме кафе... и се чухме преди дни да пием пак... 

Следващият спектакъл на Да, господин премиер на Открита сцена "Сълза и Смях" ще е посветен на него!

Ще ми липсваш, доайене на Сатирата! ЛЕК ПЪТ КЪМ НЕБЕСНИЯ ТЕАТЪР, СЛАВЧО ПЕЕВ!"

Поклонението пред тленните останки на Славчо Пеев ще е в четвъртък, 29 февруари, в Сатиричния театър от 11:00 до 12:30 ч., съобщиха на БТА от трупата на театъра.

 

През 2018 г. актьорът бе настанен в болница, като първоначално бе съобщено, че става дума за сърдечен удар. По-късно в свое интервю Пеев каза, че е добре и че всичко било от преумора. 

Светослав Панайотов Пеев е роден на 4 април 1939 г. в София в семейството на известния в миналото атлет Панайот Пеев. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1964 г. След това работи в Драматичен театър "Йордан Йовков" Толбухин (днешен Добрич), в Сатиричен театър "Алеко Константинов" в София от 1967 г. до последно, като беше и негов директор до 1989 г. 

Пеев беше и директор на Българската академия за култура в Рим, както и на Централния студентски дом на културата.

Актьорската кариера на Славчо Пеев включва над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Измежду филмите с негово участие са обичните от поколения българи "Конникът" (1964), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "С деца на море" (1972), "Мисия Лондон" (2010) и много други.

Режисьорската му кариера пък е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя "Римска баня" от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са "Две сватби и едно прелюбодеяние" от Рей Куни и "Таблата" от Димитрис Кехаидис.

Пеев бе и един от най-известните привърженици на софийския "Локомотив", като рядко пропускаше мач на любимия клуб. За известен период от време през 90-те години дори е пресаташе на клуба.

Славчо Пеев има две деца и внуци - син Петър и дъщеря Йоана. Синът му го дари с общо четирима внуци - Даниел, Светослав, Мартин и Епъл. Актьорът има два кратки неуспешни брака преди да срещне Светла Дионисиева. 

Екипът на Dir.bg изказва съболезнования на семейството и колегите на Славчо Пеев!