По повод деня на виното и на любовта, до 16:00 часа пред пилоните на Националния дворец на културата в София се провежда тестване за СПИН, организирано от Столичната регионална здравна инспекция. Мотото на кампанията е "Отговорността е секси", а изследването - напълно анонимно и безплатно. Интересът към инициативата е голям.

Доктор Ирина Гайтаневска от РЗИ-София подчерта пред БНР: "Тазгодишното мото на кампанията са неслучайно е избрано: "Отговорността е секси". Малко е провокативно, но всъщност ни провокира много сериозно да се замислим какво точно означава това и колко отговорни трябва да бъдем към себе си, към здравето си, и към здравето на хората, които обичаме".

Доброволци на младежката организация на Българския червен кръст помагаха в кампанията.

Към 31 декември 2023 г. общо 2 344 души с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 312 от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. За 2023 г. честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3,9, съобщиха от Министерството на здравеопазването. МЗ осигурява безплатна антиретровирусна терапия на пациентите, независимо от здравноосигурителния им статус.