Правото на здраве, а не приходите, трябва да бъде водещият принцип, на който се базира системата на българското здравеопазване. Това заяви президентът Румен Радев в поздравление до медицинските работници и специалисти по случай Световния ден на здравето - 7 април, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

В приветствието си Радев подчертава, че същинският дебат за бъдещето на здравната система в България трябва да бъде посветен на нуждите на пациентите и медиците, добавя БТА.

"Световният ден на здравето е ден за признателност и уважение към вас, хора на здравето, за усилията ви да съхраните най-ценното - живота. Избирам да ви назова хора на здравето, защото сте посветили себе си на най-човеколюбивата професия", заявява Румен Радев.

Държавният глава подчертава също така, че всеки български гражданин има право на здраве, което се изразява в достъп до качествена медицинска помощ, информация, обучение и грижа.

Поздравявам всички, които са се посветили на най-хуманната професия, на грижата за хората и тяхното здраве. Това написа и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел във Фейсбук, цитирана от БТА.

Габриел благодари за неуморния труд за здравето и живота на своите пациенти и пожелава здраве, сили, успехи и всеотдайност в благородната професия.

Днес цялото ни общество отправя поглед на признателност към Вас, медицинските специалисти на България, за отдадеността Ви на грижите за здравето, което винаги ще бъде най-ценният ресурс в живота. Това се посочва в поздравителен адрес и от министъра на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков, публикуван на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

В поздравителния адрес се посочва, че от 1964 г., на тази дата работещите в българското здравеопазване честват и професионалния си празник.

В поздравителния си адрес Христо Хинков изказва искрения си респект към хуманния им избор да се посветят на медицината.

"Носители на надеждата, Вие сте стожерите на здравната ни система и неразделна част от съдбата на всеки човек. Познавам много от Вас, работили сме заедно и съм свидетел колко отдадени и самоотвержени сте в своето призвание. Мнозина от Вас прославят страната ни със своите професионални успехи и са сред най-уважаваните експерти в световната медицинска общност. Знам обаче, че онова, което истински стопля сърцата Ви, е благодарността в очите на пациентите. Няма думи, които да опишат щастието да помагаш, да лекуваш, да спасяваш. Зад всичко това се крият много усилия, безсънни нощи и постоянен стремеж към усъвършенстване", се посочва в обръщението на министъра в оставка по повод празника.

"Ценя високо професионализма Ви, неподвластен на предизвикателствата, пред които ни изправя динамиката на времето. Той е в основата на ефективното здравеопазване и вярвам, че ще продължите да го доказвате тук, в България, в интерес на пациентите и на ангажираните в сектора", допълва проф. Хинков.

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров също поздрави работещите в системата на здравеопазването колеги по повод днешния 7 април - Световен ден на здравето и професионален празник на заетите в здравеопазването. Поздравителният адрес е публикуван на сайта на Българския лекарски съюз (БЛС).

"Всеки ден Вие продължавате да доказвате с непоколебима решителност, че ние, медиците сме упование не само за нашите пациенти, но и за цялото общество", се посочва в поздравителния адрес, добавя БТА.

"С неуморен и високоспециализиран труд, с компетентност и всеотдайни грижи продължаваме да доказваме, че сме стожери на най-ценното благо - човешкия живот! Благодаря Ви, колеги, че с всекидневните си усилия и работа затвърждавате доверието към медицинската професия и повишавате авторитета на цялото съсловие", се казва в поздравлението от председателя на БЛС.

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Темата за Световния ден на здравето през 2024 г. е "Моето здраве, мое право".