С тържество пред монумента "Камбаните" в София бяха отбелязани 40 години от провеждането на първата международна детска асамблея "Знаме на мира". Монументът е изграден специално за първия фестивал на детското изкуство през 1979 година, когато са участвали деца от 79 държави.

Всички снимки вижте тук >>

В парковия комплекс има близо 70 камбани от различни държави. Международната детска асамблея “Знаме на мира” е организирана по идея на дъщерята на Тодор Живков - Людмила. Днешното честване е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Тя даде отличие на гимнастичките от националния отбор по художествена гимнастика.

"7-8 години не сме правили детска асамблея и затова искам да възстановя, дори през няколко години да има такива събития, които да са в подкрепа на децата да се изявят. Радвам се, че имаме възможност да продължим идеите на единство, творчество, красота", каза Евгения Живкова.

В приветствието си Илияна Йотова посочи, че преди 40 години, много преди да бъде член на ЕС, България е станала посланик на неговия девиз "Единни в многообразието", като го е разпространила по света. "България даде възможност на хиляди деца от цялото земно кълбо да творят заедно, да се опознават, да създават приятелства. Българската столица се превърна в дом на надеждите и на мечтите на децата. 40 години по-късно вече порасналите участници от цял свят носят в сърцето си България. За много от тях асамблеята начерта пътя на развитие", подчерта вицепрезидентът, цитирана от прессекретариата на държавния глава.

"Людмила Живкова прозря, че няма нищо по-значимо от инвестицията в децата и в чувството за единство, че децата са най-добрите посланици", изтъкна Йотова. Тя е отбелязала, че идеята й продължава да живее чрез дейността на дъщеря й Евгения Живкова и нейната фондация, която е един от добрите примери как можем да работим заедно за децата. "За да сте още по-успешни, е необходима и по-голяма подкрепа от държавата и обществото", подчерта Илияна Йотова.