Водата в някои райони на Добрич е мътна и негодна за пиене, показват резултатите от взети проби след сигнали на граждани. От Регионалната здравна инспекция в Добрич препоръчват в домакинствата, където водата от водопроводната мрежа е видимо мътна, за питейно-битови цели да се използва бутилирана от търговската мрежа.

Препоръчително е също при ползване на вода от резервни съдове преди консумация да се преварява, съветват още от здравната инспекция, цитирани от БНР

Директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова уточни, че сигналите са дошли от големите квартали - "Балик" и Дружба".

"Във вторник взехме проби от три пункта в Добрич. В сряда отново. Според резултатите от пробите от вторник по физико-химични показатели, водата остава с отклонения от нормите по показател мътност. Взели сме проби и за микробиологични показатели, но резултатите ще излязат в края на седмицата", обясни д-р Ангелова, цитирана от БТА. 

Изпълнителният директор на "Вик Добрич" Саркис Караджиян информира преди ден, че при една от помпените станции в областта е възникнала авария и че се работи по отстраняването на проблема, но вероятно водата ще остане мътна още поне ден. Той уточни, че е замътена водата от сондажен кладенец на помпена станция "Приморци" и че във вторник е бил почистен от наноси и кална вода. 

По думите му обаче не се чистят каналите отстрани на пътищата, както и шахтите и водата залива помпените станции. "Направили сме диги, за да предотвратим навлизането ѝ в помпените станции, но невинаги успяваме", добави той.

Това не е първи случай, в който граждани сигнализират за мътна вода в Добрич само в рамите на този месец. Такъв имаше и в началото на юни. На 20 юни ВиК-Добрич пък обяви, че водата в част от курортния комплекс "Албена" е негодна за пиене и РЗИ започна проверка.