В словото си тържествената литугия по случай Никулден в църквата "Св. Богородица" в Пловдив, владиката допълни, че не са верни обвиненията срещу него, че има нещо общо със смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който бе открит удавен през юли т.г.

В края на ноември след разпит в 5-то РПУ във Варна, лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че пловдивският митрополит Николай е заплашвал покойния дядо Кирил със смърт. 

Според дядо Николай обаче църквата трябва да каже "стига, стига с тези гаври, с насилието върху чувствата ни, вярата ни и човешкото достойнство".

Пловдивският митрополит благодари на хората, които го подкрепят, както и на хулителите си и обеща да се старае ревностно да изпълнява, както е правил и досега, повелята на Светия апостол Павел "непрестанно се молете и за всичко благодарете".

"Нашата църква, както и обществото ни като цяло, трябва да стъпят на пътя на истината. Не може повече да се живее в лъжа, инсинуации, клевети и кал", каза още дядо Николай.

Според него "грешните трябва да изправим, вините - да покаем и ако се окаже, че проблемът на църквата се казва митрополит Николай, и той трябва да бъде хвърлен в морето, за да отдъхне бурята - така да бъде".

„Призовавам Светия синод да обсъдим причините за тези непрекъснати атаки срещу църквата”, каза в словото си владиката. Той се възмути и на това, че е бил обвиняван, че е удрял плесници на митрополити в Светия синод.

„Това не е вярно”, каза митрополит Николай и добави, че той не е в състояние да направи такова нещо.

Владиката обаче, призна, че доста често е изговарял думи, които вероятно са звучали като плесници.

Мислил съм, че имам свободата на словото, и като духовник, и като гражданин, изглежда съм се заблуждавал”, каза митрополитът.

Според него, правото да се отстоява мнение трябва да се плати на висока цена и тази цена е архиерейското достойнство.

На 27 ноември пловдивският владика сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че се прави опит за покушение срещу Старозагорския владика Галактион.