Но заради застаряващото население на страната, след около 17 години, в него вече няма да остане нищо.

Около 90% от фонда се използва за изплащане на пенсии, а 10% от него се държат в резерв, припомня британският "Телеграф", цитиран от БгБен. Единственото решение, за това държавната пенсия да може продължи да се изплаща, е осигуровките (National Insurance), да се повишат с минимум 5% за хората родени през и след 1968 г.

Подобно повишение, ще означава допълни £125 на година разходи за осигуровки за наето лице, което изкарва £28 000 на година и £190 повече разходи за осигуровки за наето лице, което изкарва £40 000 на година. Към момента, неработещите пенсионери не дължат плащания по National Insurance, но е вероятно в бъдеще подобни плащания да бъдат въведени за тези от тях, които са с най-високи пенсии.

Повишаването на осигуровките ще бъде трудно политическо решение, което ще трябва да се вземе скоро, за да се предотврати фалита на държавния пенсионен фонд. Освен това, подобно повишение ще изисква законодателен акт и следователно, ще трябва да бъде одобрено от парламента.

Понастоящем, там няма мнозинство, което да подкрепи повишението на National Insurance. Вдигането на данъци, за каквито се смятат и осигуровките от повечето хора на Острова, обикновено води до загуба на властта. Миналата година финансовият министър, Филип Хамънд отмени плановете си за повишаване на осигуровките за самонаетите лица именно заради острата обществена реакция, с която бе посрещната тази идея.