Разпространяваните твърдения за нарушения в дейността на болницата категорично не отговарят на истината, заявиха в съобщение от "Майчин дом" след среща на Медицинския съвет на лечебното заведение с министъра на здравеопазването Христо Хинков. 

Срещата се проведе часове след като от Национален синдикат "Защита" подадоха три сигнала до главния прокурор за нарушения от страна на директора на "Майчин дом". По думите на председателя на синдиката Красимир Митов в материалите до държавното обвинение има данни за злоупотреба. 

"В одитен доклад се посочват нарушения, които служебният министър Асен Меджидиев прикриваше", каза Митов, цитиран от БТА, и посочи, че няма време да се чака нов одит. Според него за източването на Националната здравноосигурителна каса са подменяни документи на пациенти. Така човек с тегло от 60 килограма е записан на следващ ден с тегло 120 кг, за да бъдат изплатени на болницата многократно повече средства.

Председателят на синдиката каза, че ще запознае президентството, правителството и представителите на ЕС за случващото се. Митов изрази неудовлетворение от вчерашната си среща с новия здравен министър, на която по думите му е станало известно, че увеличение на заплатите няма да има, заради което от синдиката обмислят да излязат на протест. 

Междувременно от болницата обявиха, че ще предоставят всички нужни документи в защита на осъществената медицинската дейност и с всички законови средства ще защитят реномето на лечебното заведение и работещите в него. По време на срещата с министъра днес началниците на всички клиники в "Майчин дом" са изказали притеснения, че срещу болницата вече повече от месец се води кампания. 

"Не можем безмълвно да наблюдаваме организираната клеветническа кампания срещу болницата с най-много раждания, която поема най-тежките случаи от цялата страна", допълват от "Майчин дом" и посочват, че тя е сред държавните болници с положителен финансов резултат с тенденция за увеличаване на приходите. 

През последните две години в "Майчин дом" са извършени 25 проверки от НЗОК и от Районната здравноосигурителна каса София-град и няма констатирано нито едно нарушение, допълват от болницата.

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов каза пред журналисти, че се очаква заключението на одитния доклад, след което ще се вземе решение от страна на министър Хинков как ще се подходи. Самият министър пък каза вчера пред журналисти, че се е срещнал с представители на синдикат "Защита", предстои среща с представители на синдикат "Подкрепа", както и с ръководството на "Майчин дом". Одитът показва, че състоянието на болницата е добро, но има проблеми, свързани с управлението, посочи министър Хинков.