4-ма мъже са починали за последното денонощие у нас от коронавируса - на 89 години в Благоевград, двама пациенти на 75 години в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. Така жертвите на епидемията вече са 120, обяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб неговият председател ген. Венцислав Мутафчийски. 

Средната възраст на починалите е 67 години, като общият им брой е 5,1% от всички установени заразени.

39 са новите случаи на COVID-19 у нас, като от тях 15 души са настанени в болница. С тях общо заразените стават 2331. Увеличението е с 1,7% от вчера. 14 са новозарзените в София, в Пазарджик - 10, Ямбол - 5, Видин - 3, Благоевград -2, Разград - 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч - по 1.

За 24 часа са направени 1912 проби. Активните случаи са 1484.  

В София 4-годишно дете е сред заразените и 17-годишен младеж в Разград. 2 нови случая има и сред медицинския персонал. 43 още са излекувани. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса, уточни Мутафчийски, който е и директор на болницата. 

"Както сте забелязали, трети ден вече броят на излекуваните са повече, отколкото установените заразени лица. Дай Боже, това да бъде трайна тенденция и за в бъдеще", подчерта той, след като в първия ден определи това като радостна новина.

В отговор на въпрос той уточни, че наистина в момента има обратна тенденция - заразените мъже са по-малко - 49%, от жените - 51%, което досега беше наобратно. От преди една седмица се промени тенденцията в пола при заразяването, но тя не се дължи на повечето тестове, уточни генералът. 

"Нищо по-особено не се случи в България от това, което се случва в света. Само че при нас се случи много по-навременно и овладяно. Мерките изиграха своята роля, не трябва да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта и за това, че нашите колеги не се уплашиха. България е една от държавите в Европа, която намери свои резерви да създаде защитни облекла и да не е зависима. Нопродължаваме да обявяваме за излекувани случаи след отрицателни проби с PCR. Този вирус все още остава неизвестен и не споделяме, че този вирус не е заразен. Няма сигурни данни, че това е така. Има описани данни за рехоспитализация и реразвитие на болестта и то в период повече от 21 дни след заразяване. Опитаме се на тези данни и препоръчваме да се работи на сигурно. Да не бързаме с разрешаването на тренировките на открито. И това ще стане. Светът е много внимателен и ние трябва да бъдем такива", каза още ген. Мутафчийски.

Снимка: Министерски съвет

По повод пускането на мола от щаба заявиха, че в момента вървят проверки. Установено е, че вентилационните им системи са изключително модерни и към момента няма особени притеснения. Има само издавани предписания, няма наказания. 

"Преди седмица съобщихме, че информационната система, която дава данни за положителните проби, все още не е достатъчно добре синхронизирана. В момента активно се работи и се напасват данните. Другата седмица ще обявим какво сме установили. Разликата в плюс или минус е до 2%. Още в началото на нашата работа заявихме, че няма да има манипулиране и криене на данни. Има няколко лица, които още не фигурират, защото са се разболели по време на карантината“, каза още председателят на щаба, който подчерта, че единствено с надеждна ваксина можем да се чувстваме спокойни дори при наличието на вирус.

Мутафчийски сподели и за случай, който го е трогнал

"Елена Николова от София, която е на месечна социална помощ, е дарила 25 лева за персонала на ВМА и е написала дълго благодарствено писмо. Тя е дългогодишна наша пациентка. Това са неща, които трябва да се разказват. Този случай много ме впечатли", каза професорът. 

Снимка: Министерски съвет

"Много е интересно, че щамът, който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен по това, което се проявява в  Европа, трети генетичен модел е в САЩ. Различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е много важна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата. Именно заради това ние предвиждаме целогеномното секвениране на RNK на 48 щама, които са заразили българските хора. Като обхванем групите на първите, които внесоха инфекцията у нас от курортите на Западна Европа, ще можем да отговорим на няколко въпроса - какъв генетичен тип е у нас, колко от тях са и какви са различията при протичането на заболяването и изхода от него в зависимост от щама, защото трябва по някакъв начин да обясним малкото заболели и починали у нас", коментира пък проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга.