Това съобщи БТА, като се позова на съобщение от съда.

Писмото до адвокатската колегия е по повод изявленията на адвокат Ина Лулчева, като защитник на Алексей Петров. От съда пишат, че квалификациите за съдията-докладчик, постановил определението за задържането на Алексей Петров и останалите обвиняеми, излиза извън рамките на добрия тон.

Вчера след при решението на СГС Алексей Петров и още шестима от групата му да останат в ареста Ина Лулчева заяви, че съдът е проявил „по-малка взискателност” към доказателствата, с аргумента, че 7-мината току що са привлечени като обвиняеми. По думите на адвокатката съдът е проявил и друга слабост – да приеме еднакви обвинения на всички, базирани върху показанията на един анонимен свидетел, от 2 страници.

"Изказването на адвокат Лулчева внушава на обществото, че съдийското убеждение се формира не в основата на закона и доказателствата по делото, а на други неприемливи обстоятелства. Адвокатите на обвиняемите, разполагат с пълен набор от инструменти да упражнят правото на защитата, включително и чрез обжалване на определението по реда на инстанционния контрол. В тази връзка подобни квалификации не са в интерес на правосъдието", пише в писмото на СГС.
 
Определението на съдията докладчик за налагането на седмината на мярка за неотклонение "задържане под стража" ще бъде публично оповестено на страницата на съда в понеделник.