Това заяви по БНТ Александър Томов, чието име също се спомена неколкократно и многозначително по повод операция "Октопод", предаде Агенция КРОСС.

“За съжаление, да, познавам въпросните братя Дамбовци, но не бих искал повече да говоря, защото тече следствие“, каза Томов. Той каза, че не е точна формулировката, че е допускал в Кремиковци братята. “Те са работили може би 10 -15 години, а моят период беше кратък. Те са били там с договори и ангажименти", каза Томов. По думите му неговата илюзия в този период е била, че ще получи подкрепа в плана за решение на въпроса за "Кремиковци". “Това, което става в момента е част от това, което група хора правихме тогава“, твърди Александър Томов.

Приветствам от душа и сърце акцията на МВР. Надявам се, че няма да се спре до братя Дамбовци. Въобще трябва да се навлезе в „Кремиковци”, за да се види, какво се случи с „Кремиковци” - от предприятие, което може да е проспериращо се превърна в това, което е сега. Това каза Васил Яначков – председател на федерация „Металици” към КНСБ във връзка с акцията на МВР и задържането на хора, свързани със злоупотреби в металургичния комбинат, предаде Агенция "Фокус". Според Яначков, фирмата на братя Дамбовци „Екометал инженеринг” продължително време работи с „Кремиковци”. Включително бяха допуснати в комбината да се движат със своя техника, каза Яначков.

„Виждал съм единия от братята няколко пъти, знам че имаше интереси към „Кремиковци” на един етап. В момента, в който се запознахме беше нашумелият коментар по продажбата на „Кремиковци” на определени активи, единият от тези активи беше гара „Прокат”, другият - шлаковият табан. По този повод аз съм ходил там, за да видя какво точно се е случило, какво е продадено, защото в ръководството ни казваха едно, а след това отидох там и установих, че е друго по отношение главно на гара „Прокат”, обясни Яначков.

По думите му заедно с другия синдикат – КТ „Подкрепа” са подали сигнал до главния прокурор за ревизия на всички продажби, които са били направени тогава на активи на „Кремиковци”. „Идваха от прокуратурата да ни вземат допълнителни обяснения, какво имаме предвид. Основният спор беше по отношение на това, че тези активи, които бяха продадени, не само на тях и на други, бяха квалифицирани като не оперативни активи. Нещо, което не е вярно. Гарата е оперативен актив и шлаковият табан е оперативен актив и хвостохранилището и т.н.”, обясни Яначков.

Той уточни, че тогава конкретно не са визирали братя Дамбовци, но са имали предвид и техните сделки в комбината. Тогава е имало и реакция от страна на „Екометал инженеринг” и протест срещу казаното от синдикатите. „И това е причината по която исках да отида и на место да видя какво е продадено, защото се казваше едно, а пък след това е друго”, каза още Васил Яначков. По думите му става въпрос за времето, по което Александър Томов е бил директор на комбината и когато са станали продажбите в „Кремиковци”.

Братя Дамбовци са от квартал „Кремиковци”, фирмата им е там, работили са с металургичния комбинат. Това каза Людмил Павлов, председател на ФСО „Металурзи” към КТ „Подкрепа”. По-рано вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че тази нощ при полицейската операция са задържани небеизвестните братя Дамбовци, свързвани с това, че са били „на вход и изход” на „Кремиковци”. Фамилията на двамата е Стоянови. Фирмата им – Екометал инженеринг се занимава със скрап.

Има доста обекти, които те са купували по времето на Александър Томов, каза Павлов. По думите му - като цяло продажбата на голяма част от земята и обектите на "Кремиковци" е извършена на нереална цена. За скрапта, която е вкарвана като качество и количество, могат да кажат хората, които мерят и приемат. Павлов каза, че още преди година и половина е предал документи в Прокуратурата, свързани с източване на „Кремиковци” за периода от 1999 година насам, когато Валентин Захариев е бил в ръководството. За мен определено ръководството винаги е имало участие, не може обикновеният работник да източи комбината, каза той.

Вижте видео от операцията, предоставено от пресцентъра на МВР