Правоохранителните служби на 28-те държави-членки на ЕС, 11 държави извън ЕС и други международни партньори са участвали в операцията, проведена между 21 септември и 04 октомври под координацията на Европол.

„Blue Amber" е била фокусирана върху неутрализиране на дейността на престъпни групи, замесени в подпомагане на нелегалната миграция, трафика на наркотични вещества, огнестрелни оръжия и моторни превозни средства.

Освен приблизително 3 тона кокаин, задържани са и 250 кг синтетични наркотици, както и 74 моторни превозни средства. Само в Австралия са иззети 32 кг MDMA, след като са били транспортирани от Нидерландия в 4 пощенски пратки, всяка съдържаща по 8 кг MDMA, скрити в бутилки. По случая са задържани 3 лица.

Българският принос

В рамките на съвместните действия България взе участие в операцията със сили на ГДБОП, Гранична полиция, ГД "Национална полиция", Дирекция "Международно сътрудничество" и Агенция “Митници” по линиите: нелегална миграция, трафик на кокаин/хероин, трафик на огнестрелни оръжия и трафик на моторни превозни средства (операция “LUXCAR”), уточниха от МВР.

Задържани са 296 души и са извършени близо 18 000 проверки на лица, автомобили и митнически документи.

По линия на нелегалната миграция са задържани 7 български граждани, участващи или подпомагащи незаконната миграция на чужди граждани. Установени и задържани са общо 188 нелегални имигранти (най-много от тях са задържани в опит да преминат от България в Сърбия, а втори по брой са тези влезли от Турция в България).

В тясно взаимодействие между ГДБОП, Агенция „Митници”, „Български пощи“ - ЕАД, както и с две от големите спедиторски фирми в страната, е създадена организация за засилен контрол на куриерски пратки и колетни услуги.
Не са констатирани случаи на трафик на оръжие.
На територията на летище София и пристанище Варна са извършени проверки на контейнери, пътници и пратки, пристигащи от Южна Америка с транзитно преминаване през европейски летища и пристанища.

В хода на проверките не са открити и иззети наркотични вещества.

16 от проверените 45 434 автомобила са засечени в Шенгенската информационна система, установени са и 41 издирвани в системата лица от проверените общо 64 127 души. Извършени са проверки на 67 318 документа, задържани са 8 български граждани, други 93 са отведени в районните полицейски управления за установяване на съпричастност към трафик на хора, притежание на наркотици и на незаконно оръжие и др.

"По време на операцията Европол оказа подкрепа в реално време чрез извършване на проверки в базите данни и аналитични доклади. Служители на агенцията бяха командировани на различни места с мобилни офиси, които имат директен и защитен достъп до централните бази данни. Очакват се последващи арести и иницииране на съдебни преследвания", коментира директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Поредицата от действия са в продължение на първия етап от операция „Blue Amber”, организирана и проведена по-рано тази година и която доведе до задържането на над 500 души и изземането на повече от 2,8 тона наркотици, се уточнява още в съобщението.