Министър-председателят възложи на министъра на здравеопазването да започне процедура за награждаване от правителството на екипа медици, извършили вътреутробна операция, довела до раждането на здраво бебе и запазване живота на майката, става ясно от стенограмата на правителственото заседание, предаде БГНЕС.

"Гледах по телевизията тези дни, много ме впечатлиха тези лекари, които направиха уникалната операция, и семейството и ще се радвам, ако се направи едно такова предложение – аз не знам какви отличия имате вие в Министерството на здравеопазването, но и парична награда да гласуваме", каза Бойко Борисов.

Предложението на премиера бе приветствано от министъра на здравеопазването Петър Москов който заяви, че д-р Чачева и д-р Михова, извършили интервенцията, заедно с д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог и медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова трябва да получат награда, която да има и финансово изражение.

“Всеки такъв акт на отговорност, добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система”, коментира Москов.

Според Москов обикновено, когато става дума за здравеопазване, се говори все за проблеми, но примери като този показвали, че “всъщност нещата, извън общата черногледа картина, може би на места, но не са така”.

Предложението на Москов е да бъдат наградени лекарките, защото “всяко едно такова нещо е сериозно достижение на българската медицина”.

Освен това, според него, примерът с двете лекарки е добър, защото те са учили и работили в Германия и са се върнали да работят в България.

Москов посочи, че “добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система”.