Колите на пияни и дрогирани шофьори на пътя вече се конфискуват в полза на държавата. Тази мярка срещу войната по пътищата влезе в сила с обнародването на промените в Наказателния кодекс. Адвокати обаче очакват много дела и хаос. Според тях отнемането на автомобил може да стане само след решение на съда.

Наказания има както за шофьорите, така и за собствениците на автомобилите. Ако установят, че караме с над 1,2 промила алкохол, колата ни се конфискува. Ако обаче не е на наше име - собственикът трябва да плати пазарната стойност на автомобила.

"Когато е семейна собственост, например, защото когато тази кола ако водача е употребил наркотици или алкохол, ще се отнеме ½ идеална част от тази кола. Съпругата му така ще е съсобственик с държавата. Нейната част няма как да я отнемат. Представете си фирмените автомобили. Работодателят на този шофьор наистина ще му се блокира работата", дава примери адвокат Ивета Анадолска пред bTV.

По думите ѝ отнемането на автомобила може да стане само след решение на съда. А дотогава той ще бъде спрян от движение.

"Ние предлагаме на всеки парламент от 2 години насам, че е необходимо да се включи друг инструментариум за въздействие върху шофьорите и т.нар. пътно хулиганство, правим аналогия с футболното хулиганство. То през 2009- 2010 г. стигна пик в България, имаше тежки проблеми по стадионите и беше овладяно с много драстични мерки за въздействие - общественополезен труд, задържане до 20 дена в поделенията на МВР, пробация. Тези 3 инструмента могат много бързо да сложат ред в цялата ни транспортна система." Това заяви в ефира на bTV Radio инженер Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Според позиция на института, промените в Наказателния кодекс с отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори няма да има желания резултат и ще създаде законодателен хаос.

"Както съобщавате, че има първи задържани автомобили, така съвсем скоро ще съобщавате медиите, че съдът е пуснал първите и е обявил за противоправно отнемането на автомобилите. Това е така, защото текстовете са, първо, изключително неграмотно написани, те не уреждат всички случаи, има безброй ситуации, когато автомобилът е на двама собственика, различната цена, юристите се произнесоха, но дори това не е големият проблем. Най-големият ни проблем е, че тези текстове и отнемането на автомобила няма по никакъв начин да въздейства върху пътно-транспортния травматизъм. Ще ви върна малко назад - когато същите тези политици, които днес обясняват как така ще се справят с проблема с дрогирани и пияни шофьори, ни предложиха да сваляме номерата за 6 месеца на автомобилите на всички пияни и дрогирани шофьори. И тогава им го обяснихме, че този механизъм няма да работи. И какво се оказва - 5-6 години по-късно шофьорите, които карат пияни и дрогирани, стават все повече. Въпреки, че за 6 месеца те не могат да ползват автомобилите. Ако тази мярка с отнемането на автомобилите работеше и политиците знаеха, че ще работи, те можеха да направят нещо много просто - да сваляме номерата за 5 години, за 6 години, да не можеш да ползваш този автомобил, ако караш пиян или дрогиран. Тогава какво ще го правиш този автомобил, трябва да го съхраняваш, след 5 години той няма да става за автомобил. Но политиците не искат това. Затова казвам - политиците създават законодателен хаос", каза още инж. Богдан Милчев.

 Адвокатски съвети: 

Няма да навлизам в подробности на колко нива така предвиденото отнемане на МПС е неправилно, коментира адвокат Силвия Петкова, която има няколко съвета към водачите на МПС:

  •   винаги, когато се съмнявате в показанията на дрегера за алкохол или на теста за наркотици, дайте биологична проба (кръв и урина).

Това трябва да направите независимо колко настойчиво полицаите Ви убеждават да не давате такава проба (ще стане по - лошо, ако дадете; всичко ще свърши по - бързо, ако не дадете и др. под. - това са полицейски трикове; биологичната проба е Ваше право).

  • особено важно при положителен тест за наркотици, когато не сте употребили или сте употребили дълго време преди да шофирате: НЕ подписвайте протокол за доброволно предаване на автомобила си. Полицейските служители масово ще се опитат да Ви убедят как имате задължение да го направите или пък, че така за Вас ще бъде по - добре.

Няма такова нещо. Отнемането на МПС е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прилага предварително. Ако желаят да Ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване.

❗ ВАЖНО! Ако подпишете протокол за доброволно предаване на автомобила си и след няколко месеца биологичната Ви проба се окаже отрицателна, няма да се активира правото Ви на обезщетение за оставането без автомобил. Това е така, тъй като обезщетение се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, не е налице незаконен акт, дори и когато сте били подведени да го направите.

И пак да повторя:

1/ задължително давайте биологична проба;

2/ не подписвайте протоколи за доброволно предаване на автомобили.", написа адвокат Петкова.