Със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов е обявено частично бедствено положение на територията на общините Враца и Криводол, съобщиха от Областна администрация. То е обявено на 16 юни и ще е в сила до 21:30 часа на 19 юни 2023 г.

На основание Закона за защита при бедствия е въведен в действие Областния план за защита при бедствия, в частта "Наводнения", пише в заповедта. Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на Областния план преминават в непрекъснат режим на работа.

Кметовете на общините Враца и Криводол са задължени да предоставят информация за обстановката на всеки час на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност.

Към момента по информация в Областния съвет за сигурност, няма данни за опасност за населението, се казва в съобщението, поместено на интернет страницата на областната администрация.

Проливният дъжд вчера е нанесъл сериозни щети по голяма част от къщите в село Лиляче, част от пътните участъци са компрометирани, съобщиха и от Община Враца. Наводнени улици имаше и в Криводол, където трябваше да се организира и евакуация на трима човека, заради прелял малък язовир.

За кратко снощи част пътят Враца-Мездра бе непроходим, заради наводнени участъци.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че затвореният заради силния дъжд път Враца - Криводол вече е отворен за движение.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов съобщи от профила си във Фейсбук, че от 20:00 часа снощи за селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра е обявено частично бедствено положение. 

Кметът отбеляза, че през вчерашния ден регулярно са били източени до 10 % от обемите на вецовете по поречието на река Искър.

Засега нивото на река Искър в мездренския край е далеч от критичното (снимка архив)

Снимка: БТА

"Дано не се наложи залпово изпускане на яз. Искър - силно се надявам. Иначе ще се повторят наводненията от 2005 - 2006 г. Засега нивото се следи постоянно и имаме информация по цялото поречие", допълва Аспарухов.

В района се следи нивото на река Искър, което е високо, но далеч от критичните стойности, съобщи кореспондент на БНР.

Сега ни е нужен разум, информираност и съпричастност. Ще се справим и този път. Дано сега и държавното ръководство отговори адекватно, пише още кметът на Мездра и апелира: "При нужда ни търсете и си помагайте."

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за днес отново са в сила предупреждения за опасно време. Жълт код за валежи е обявен за областите Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали. Оранжев код е в сила за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София - град, София - област, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник.

В община Враца най-засегнато от пороите е село Лиляче, където са залети голяма част от къщите и има компрометирана инфраструктура. През цялата нощ екипи на пожарната и общината осигуряваха безопасността на местните жители и отводняваха наводнените построики. работата на екипите продължава и днес.

Критично е нивото на река Скът край борованското село Нивянин. То е 334 см, при гранична стойност от 340 см. От няколко часа няма покачване, съобщи за БНР областният дежурен по сигурността. Надолу по поречието на Скът към Бяла Слатина и Мизия нивото на реката остава ниско.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че е възстановено движението в двете посоки по главния път Е-79 Видин - Монтана, от 19-ия км при пътно кръстовище Дунавци до 62-ия км при пътно кръстовище с. Ружинци. Движението в участъка беше затворено вчера след поройните дъждове. Водата около 15:30 часа заля моста над река Арчарица. 

Днес се очаква министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова да посети засегнатите от наводненията общини Берковица и Етрополе.