МВР изкривява статистиката с пострадалите при катастрофи, заявиха от Института по пътна безопасност. Налице е драстично разминаване в статистиките на здравното и на вътрешното министерство.

Близо 7 хиляди са тежките катастрофи за 2017 г. Ранените са 8680, отчита МВР. През спешната помощ обаче са преминали 11 216 души, показват регистрите на здравното министерство. МВР посочва с над 20%, или 2536 души, по-малко, съобщи bTV.

"За 2016 г. има разминаване с 39 загинали, не са отчетени. Информацията се събира от МВР, МВР само си я анализира и само предлага мерките", каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи правят важно уточнение.

"Невинаги регистриран в спешния център значи пострадал, защото той е прегледан, установено е, че нищо му няма и си е тръгнал, но той се гледа като регистриран при катастрофа", обясни Владимир Тодоров от асоциацията.

За опозицията в парламента разликата в числата е недопустима.

"Няма как ние като парламентаристи да вземем адекватни мерки за войната по пътищата, когато първоначалните данни са сгрешени и подвеждащи", каза Георги Свиленски от БСП.

От ГЕРБ имат друго обяснение.

"Болници и изобщо лечебни заведения, за да усвоят пари от пътеките, пишат, че определени хора са преживели катастрофа. Това е първата ни асоциация, имаме такива съмнения", каза Тома Биков от ГЕРБ.

Пътни експерти апелират да се приеме единен стандарт за статистика при катастрофи.

От вътрешното министерство не пожелаха да отговорят защо броят на пострадалите се разминава чувствително с този на здравното министерство. Мотивът за отказа е, че числата се нуждаели от сериозен анализ.