В столичния квартал Витоша, чиито жители само преди няколко дни протестираха заради лоша инфраструктура, и замърсяването е един от наболелите проблеми, разказва репортаж на Би Ти Ви.

Купища строителни и битови отпадъци могат да бъдат видени на почти всеки ъгъл в квартала. Вятърът пък усложнява ситуацията, защото разнася отпадъците и по улиците и дворовете на хората.

Петя Алексиева живее в квартала от 8 години. Вече е свикнала с боклуците и незаконните сметища, които никнат като гъби. Вместо да се радва на идващата пролет, тя и съкварталците ѝ се разхождат из мръсни улици. Квартал Хиподрума също не отстъпва на Витоша по боклук. Черупки от яйца и стари учебници са част от находките около блоковете. Освен отпадъците по земята, такива могат да бъдат открити и по дърветата.

Замърсяването се дължи на безотговорни граждани, категорични са от общината. И във Варна кварталите тънат в боклуци, а току що цъфналите дръвчета са окичени с найлонови пликчета.

Пролетното чистене на община Варна ще бъде чак след Великден. Поради тази причина днес около 150 доброволци от Военноморското училище сами почистиха градинките около храмовете, за да посрещнат Цветница и Великден на чисто.

Пролетното почистване в София ще започне на 26 март и ще продължи до 29 април. То ще премине на два етапа – преди Великден ще бъдат почистени основните булеварди, градинките и междублоковите пространства, а след Великден акцентът ще бъде върху засаждането на нови дръвчета.

Столичният инспекторат ще раздава ръкавици, чували, лопати и дръвчета на всички желаещи да се включат в почистването.