Полицаи претърсиха палатките пред сградата на бившия Партиен дом, където протестират майките от "Системата ни убива". Иззети са водни бои, ножица и физиологичен разтвор, като на място униформените проверяват съдържанието на всяка бутилка.

Акцията беше проведена няколко часа преди насрочения за днес антиправителствен протест с название "Трето Велико Народно въстание". Полицаите казаха, че извършват проверките с цел осигуряване на сигурността на площада, а майките от своя страна обясниха, че физиологичният разтвор е за промиване на рани.

Заради очакваната масова демонстрация полицейското присъствие в София е драстично завишено. Първото от изданията на т.нар. въстание - на 2 септември, стана арена на физически сблъсъци, като на следващия ден от СДВР съобщиха, че палатковите лагери са използвани за укриване на бомби. Втората подобна демонстрация беше проведена на 10 септември, но тя премина мирно и без ескалация на напрежението.

Организаторите на днешния протест от Отровно трио обявиха за начало 17 часа. На площад "Независимост" пред Министерски съвет вече се е събрала част от очакваното множество.

По-рано през деня вече бяха проведени няколко по-малки протестни акции. Първо група от 8 автомобила блокираха за няколко часа движението по "Дунав мост" при Русе. Наложи се екипи на полицията да регулират и пренасочват трафика по обходни маршрути, а влизането от румънска страна към България беше възможно само за леки автомобили, а на шофьорите на камиони се наложи да изчакат вдигането на блокадата.

В 15.30 часа пък дузина протестиращи изразиха недоволство пред посолството на САЩ в София. Те разпънаха плакати на български и английски език с искания за сваляне на подкрепата за главния прокурор Иван Гешев.