Артрозата е общо наименование на заболявания, касаещи износване на ставния хрущял и компрометиране на тъканта на ставата. Коксартрозата е най-честата патология в тазобедрената става, а гонартрозата - в коленната. Болка, появяваща се по време на движение и изчезваща при покой, е белег, че е започнал дегенеративен процес. В зависимост от различни рискови фактори, той може да бъде ускорен или обратното - с правилната намеса на подхранващи вещества и балансиран начин на живот, да бъде отложен процеса на бързо износване и протезиране.

За терапевтичните начини и рисковите фактори при заболявания на опорно-двигателния апарат, разговаряме с ортопед номер 1 в България проф. Пламен Кинов.

снимка: Проф. Кинов

Проф. Кинов, кои са най-бързо износващите се стави в организма ни?

Най-често се износват ставите на гръбначния стълб и коленете. Тазобедрената става е на трето място по честота на заболяване. Тя е най-голямата става в човешкото тяло, подложена е на големи натоварвания, затова увреждането й се отразява на начина на живот на болните. Болните се инвалидизират. Това е причина и фокусът върху нея да е по-голям. От друга страна, болките в тазобедрената става не се толерират така лесно, както оплакванията в коляното например. Болките при тежките износвания в коляното често пъти се неглижират от пациентите, които обикновено прилагат методи на лечение от традиционната медицина. Свидетели сме на изключително тежки коленни деформации когато най-сетне болните се решат за операция.

Като говорите за методи за лечение, какво ви е мнението за употребата на нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди, които доста често се изписват за справяне с болката и възпалението?

Не препоръчваме кортикостероиди за лечение на артрозна болест. Това категорично е грешка в лечението! Изключение е единствено с цел обезболяване локалното прилагане на депо-кортикостероид с цел облекчаване на оплакванията до предстоящата операция.

Широкоизползваният подход на ставна артроскопия при напреднала гонартроза също не води до трайни резултати. Т.н. "почистване на ставата" по-скоро ускорява дегенерацията и води пациента до по-бързо ендопротезиране.

Обезболяващите имат симптоматично действие, облекчават оплакванията, докато се прилагат. Повечето производители не препоръчват дългата им употреба над 14-21 дни. Физикалните методи, намаляването на теглото са с по-добри ефекти. Ако страданията на пациента не могат да бъдат овладени след курс лечение и причината е ставна - твърде вероятно е специалистът да назначи оперативно лечение. Предвид изключително успешните резултати след ставно протезиране смятаме, че това е най-доброто лечение при напреднала артрозна болест. Болните могат да очакват запазване на качеството на живот и нормална функция без болка.

Как можем да забавим процеса на износване на ставите, особено на онези, които поемат цялата тежест на тялото ни?

Най-доброто лечение е профилактиката!

Правилният начин на живот, добрата двигателна активност, поддържането на нормална телесна маса са ключови фактори за запазването на ставите. Важно е също балансирането на походката и носенето на подходящи обувки, особено при работа на крак или продължителни натоварвания с ходене, бягане.

При начални оплаквания, при претоварване - както от тежка физическа работа, така и със спорт, е добре да се приемат хранителни добавки, подпомагащи възстановяването на ставния хрущял. Широко утвърдени в практиката са глюкозамините, хондроитин сулфата и колагена - в подходящи формули те подпомагат функцията на ставата. Често пъти се прилагат и растителни концентрати с противовъзпалително действие.

Глюкозамин сулфат е един от градивните елементи на ставния хрущял, който се усвоява бързо и лесно, без да натоварва стомаха. Усвоимостта му е до 98%, а молекулите му проникват директно в хрущялната тъкан. Там те подпомагат продукцията на протеини, които поддържат силата и здравината на хрущяла. Глюкозамин сулфатът има също противовъзпалителен и антидегенеративен ефект.

Хондроитин сулфат е биологичен полимер, който се свързва с колагена и еластина при образуването на хрущялите и е важна съставка за тяхната еластичност и цялост. Обикновено се извлича от животински хрущяли и се приема от организма като храна. Облекчава сковаността и болките, съпроводени от нея.

Колагенът е протеин, ключов структурен компонент не само на съединителните тъкани. При опорно-двигателния апарат колаген тип II храни хрущялната тъкан, колаген тип I се грижи за костите, сухожилията и връзките, а колаген тип III се среща в мускулите. Недостигът му често е съпроводен с болки в ставите, втвърдяване на връзките и сухожилията, недостатъчна гъвкавост или мускулна слабост. С напредване на възрастта естествената продукция на колаген намалява и външното снабдяване като хранителна добавка компенсира тази недостатъчност дотолкова, че може да отложи дегенеративния процес с години.

Проф. Кинов, а как действа фитнесът с допълнително натоварване върху ставите?

Фитнесът не уврежда ставите, уврежда ги неправилното натоварване, травмите.

Движението подпомага функцията на ставите и удължава живота им. Разумното натоварване, използването на хондропротектори дори и при начално увреждане, водят до нормална функция на ставата и значително подобрение в оплакванията. Намаляването на наднорменото тегло е друг ключов фактор за съхранение на ставите. От друга страна - не натоварването, пазенето - води до атрофия на ставния хрущял и по-бързо увреждане на ставата.

Кога е моментът, в който трябва да се обърнем за консултация и при какъв специалист да отидем?

Винаги при оплаквания от болки в ставите търсете консултация с ортопед. Много често нашите болни посещават невролог поради опасения, че причината за оплакванията се корени в кръста. Това води до ненужно забавяне и излишни страдания за болния. Често пъти качеството на живот на болния е силно влошено.