Няма установени нови случаи на коронавирус в България. Остават четирите потвърдени случаи на коронавирус у нас, два в Плевен и два в Габрово. Това съобщи на редовния брифинг началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен кризисен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19.

За изследване пристигат пробите на хората, които са били контактни със заразените с коронавируса, каза генерал Мутафчийски.

Припомняме, че четири случая на коронавирус бяха установени у нас до неделя вечерта. Първите двама заразени - мъж на 27 г. от Плевен и жена на 75 г. в Габрово, бяха обявени на извънреден брифинг в Министерския съвет малко след полунощ.

В неделя сутринта, след повторно изследване и тестване и на контактните на първите двама, болните от коронавирус вече станаха четирима. Бяха добавени 40-годишна медицинска сестра от Габрово и 61-годишен мъж от Плевен.

Командироване на лекари по места ще има само ако лекуващите медици се окажат заразени. Това заяви Томислав Дончев по bТВ. Затваряне на търговски обекти или карантина за цялото място би имало тежки икономически последици, предупреди той. 

"Това е драстична мярка, която в момента не се налага. Нека не генерираме паника и смут", каза още вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш кмет на Габрово.  

По думите му празният рафт е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина веднага ще му се прииска да опразни и съседния, каза Дончев.

Разговорите му вчера с ръководствата на основните търговски вериги показали, че те ще осигурят основните хранителни продукти.

"Категорично ще произвеждаме защитни облекла. Снощи получих първите мостри. Ние трябва и всички социални служби да осигурим с предпазни средства, домове за възрастни хора и други места. Има италиански работници и от Северна Италия по "Балкански поток" точно в Плевенско и Габрово, каза вицепремиерът.

Всички мерки с входящия контрол ще продължат да се спазват, каза той.

Засега е ясно, че в районите с коронавирус грипната ваканция ще бъде удължена и след 11 март, каза Дончев.

Отменени са всички масови културни събития в цялата страна заради установените първи случаи на коронавирус.

Това важи и за посещенията в кината.

Забраняват се всякакви масови прояви с участие на деца, спортните състезания ще се провеждат без публика.

Мерките, които се взимат в самите лечебни заведения, са много строг контрол на достъпа до болниците, за което помагат от МВР, върви денонощно дезинфекция на отделенията, персоналът ползва задължително защитни предпазни средства от по-ниска степен на защита, а тези, които работят с пациенти с доказан COVID-19 - с по-висока.

Изработват се приоритетите кои хора ще бъдат първо изследвани. Това са най-пряко контактувалите, един старчески дом в Габрово. Там е имало пациентка, която е била в болницата, и е била изписана като здрава.

Щабът в момента решава как да се разпределят пробите, така че да има бързи резултати. Има определено натоварване, на което може да издържи една лаборатория за денонощие.

Петима пациенти във Варна са били тествани за COVID-19 - пробите и на петимата са отрицателни. Това стана ясно от думите на директора на РЗИ - Варна д-р Дочка Михайлова. "В инфекциозна клиника няма настанени лица с коронавирус. Капацитетът на клиниката е 870 легла, към момента има 15 свободни", съобщи Михайлова в ефира на "Тази сутрин".

Що се отнася до втората вълна от грип тип Б, днес след 10:30 ч. ще има официални данни за броя на заболелите към момента.

Започнала е дезинфекция на всички обществени сгради - съд, прокуратура, администрации, КАТ, полиция, културни институти, черкви, автогарата, автобусите от градския и междуградския транспорт в Габрово.

След спирането на дъжда незабавно ще бъдат обработени автобусните спирки, парковете и детските площадки.

Разпореждането за дезинфекция е станало със заповед на кмета Таня Христова и е свързано със случаите на заболели от коронавирус в града и мерките срещу разпространяване на инфекцията. Това съобщи Галина Витанова от общината.

Всички културни, спортни и други масови събития, събирането на големи групи хора на закрито, спортните тренировки, репетициите на професионални и самодейни състави, както и всички групови публични изяви, са отменени.

Няма да има учебни занятия в Техническия университет и в училищата, отменят се заниманията в детските градини и яслите. Не се препоръчва събирането на младежи във ваканция в кинотеатри, молове и други обществени места.