102-годишна жена от Варна починала в дома си, а служители на телефон 112 посъветвали близките й да изчакат да минат почивните дни, за да се установи смъртта й. Часове наред опечалените търсят в различни болници лекар, който да издаде смъртен акт, но отвсякъде получават отказ.

Прабабата на Нина Димитрова умира следобед, когато вече личната ѝ лекарка не е на смяна. По съвет на служител на 112, момичето отива в медицинския център, където работи джипито, за да се обърне за помощ в дежурния кабинет.

Нина Димитрова разказва пред БНТ:

Нямало такъв кабинет вече от една година и ми казаха, че те няма вече с какво да ми помогнат. 

Отново се обажда на 112.

Оттам започнали да я прехвърлят на 4 различни човека. На всички обяснявала едно и също. Най-накрая една госпожа и обяснила, че щом е станало пет часа не може да се констатира смърт.

Казват ѝ да изчака следващия ден, когато личната лекарка ще оправи нещата.

Обяснявам, че личен лекар на следващия ден няма, тъй като е празник - 1 май. Съветва ме да изкъпем прабаба ми, да я гримираме, да я облечем и да изчакаме така, докато някой лекар ни обърне внимание, общо взето. При което аз бях изумена, разказва Нина Димитрова.

Тогава от погребалната агенция предлагат да доведат лекар, който срещу заплащане ще подготви смъртния акт. Всъщност нормативният документ не посочва категорично кой трябва да напише смъртния акт и така всеки лекар или фелдшер има правото да откаже.

Д-р Светлин Митев от Сдружение на общопрактикуващите лекари обяснява, че от Бърза помощ има презумция да откажат, защото имат функции за спешна необходимост, но самото написване на акта е много кратко време и отнема от около 2,3 4 минути.

Д-р Митев дава за пример Германия, където има специална институция, която изследва причините за смъртта и издава съответния акт.