За тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия за София-град, тъй като стойностите на заболеваемост са под средните за страната. Най-много болни от грип има в Софийска област, както и в областите Габрово и Благоевград. Това обяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По думите ѝ в столицата заболеваемостта се повишава с 30-40 на сто всяка седмица спрямо предишната.

В момента средната заболеваемост в страната е 197 на 10 000 души население и над половината от областите са с над средната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 000, посочи проф. Христова.

Въпреки обявената грипна епидемия в Габрово, нивото на заболеваемост се повишава, аналогична е ситуацията и в София-област. Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия. По думите ѝ тежко остава положението в областите Пазарджик, Пловдив, влошава се ситуацията и в област Враца.

В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България, коментира директорът на НЦЗПБ.

Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0 - 5 години и 5 - 15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.

Заболеваемостта от COVID-19 е на най-ниските нива, които сме имали и продължава да спада, добави проф. Христова. В отговор на въпрос дали е възможно да се отмени карантината, проф. Христова припомни, че за целта са необходими законови промени, както и общо за света да отпадне терминът "пандемия от COVID-19". По думите ѝ би могла да се обсъди възможността за намаляване на срока на карантината за болни и контактни на пациенти с коронавирусна инфекция.