Това съобщиха от Териториалното статистическо бюро във Велико Търново, цитирани от БНР. Пробното преброяване на населението у нас, което ще се извършва от Националния статистически институт,  ще обхване 35 хиляди души в Стара Загора, Плевен и Велико Търново.

От днес до 7 септември пробното преброяване е по интернет, като предоставените от гражданите данни са абсолютно защитени, каза директорът на Териториалното статистическо бюро във Велико Търново Борислав Борисов.

"Гражданите могат да бъдат напълно спокойни. Сигурността на предената информация е със същата степен на защита, каквато е банковата информация. Целта на пробното преброяване, като първи етап от същинското преброяване, което ще се проведе в началото на следващата година, е да се тества инструментариумът, да се провери самата организация и до колко ще бъдат натоварени преброителите", посочи Борисов.

Близо 1300 домакинства в страната са се регистрирали в интернет страницата на Националния статистически институт за първите два часа от старта на пробното преброяване. Това обяви в Плевен председателят на НСИ Марияна Коцева, цитирана от Дарик. 320 от регистриралите се са се преброили успешно. Първият успешно преброил се по интернет е мъж, казва се Иван, попълнил е формуляра за около 20 минути, което ни навежда на мисълта, че живее сам, съобщи още Коцева.

От 7 до 14 септември преброяването ще бъде по класически способ и в него в района са ангажирани 64 преброители и 19 контрольори. Борисов допълни, че глоба от 2 до 6000 лева ще бъде наложена на преброител, който използва данните на гражданите за други цели.

Пробното преброяване ще е една генерална репетиция за същинското преброяване, което е планирано за март 2011 година. В 130-годишната история на българската статистика, това ще е 17-ото преброяване на населението.