Регистрационните табели на автомобилите вече да не започват с букви, а да са само произволна комбинация от цифри и букви. Това предвиждат законови промени, подготвяни от Министерството на транспорта, съобщи Нова телевизия.

Според готвените промени регистрационните табели вече няма да започват с буква, която да указва от коя област е автомобила, а ще представляват произволна комбинация от цифри. По този начин автомобилите ще могат да бъдат регистрирани от всяка точка на страната и се предполага, че опашките за регистрации пред КАТ ще спрат.

За регистрация на автомобил обикновено се чака дълго. В Благоевград заветният регистрационен номер шофьорите получават след часове, а понякога и след дни стоене на опашка.

За да се справят с подобни опашки, от Министерството на транспорта предвиждат да бъдат открити частни лицензирани пунктове - по няколко в град, като те ще бъдат контролирани от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Таксата в тези частни пунктове ще бъде определена от държавата.

С премахването на регионалния принцип в номерата ще се позволи на шофьорите да регистрират колите си във всяка точка на страната, без да се ограничават до града, в който живеят.

Автомобилите, които веднъж вече са регистрирани в страната, няма да сменят регистрационните си табели.

Предвижда се да бъде въведен и един талон, който да обедини сега съществуващите малък и голям талон. Новият стикер ще е с чип и ще носи цялата информация за автомобила. Ако промените бъдат приети, ще влязат в сила след около година.

До месец пък при годишния технически преглед на автомобилите няма да се изисква хартиен документ за платен данък. Изрядността на шофьорите към бюджета ще се проверява по електронен път.