Нови изисквания в Бургас - сенници и чадъри по павилиони, заведения и каравани в града да бъдат само в нюансите от бяло до светла охра. Това предвижда проектонаредба за реда на отдаване на преместваемите обекти по чл. 56, която включва и решения за визията им.

Наемателите нямат право да разпъват слънцезащитни съоръжения с рекламни надписи.

Новата наредба е изработена от временна комисия начело с общинския съветник юриста Иво Баев. Според проекта унифицирането на цветовете ще важи за територията на улиците "Богориди", "Александровска" и "Батенберг" и площадите "Тройката", "Св. св. Кирил и Методий" и "Царица Йоана" в центъра. 

Според зам.-кмета Диана Саватева има двуседмичен срок, в който наредбата ще стане окончателна или ще бъде върната.

"Желанието ни е центърът да изглежда в по-приличен вид. Търсенето на цветово еднообразие е акцент и стремеж, датиращ от няколко години. Частният бизнес трябва да осъзнае сам ползата", заяви Сатева пред NOVA.

Допуска се само полагането на фирмен надпис с височина от 15-20 см върху вертикалната им част. От чисто естетически съображения наредбата урежда и въпроса с фасадите на сградите на тези улици и площади. По тях собствениците им нямат право да монтират тенти и конзоли в други цветове освен гамата от бяло до светла охра. Отклоненията от тях ще се смятат за нарушение на общинската наредба и ще се санкционират.

Строги правила се въвеждат и за заведенията и павилионите в Морската градина и парк "Езеро", където допустимите решения за сянка трябва да бъдат издържани в бяло до светло зелено, без рекламни чадъри и надписи. Те ще важат и при поставяне на преместваеми обекти, свързани с организацията на обществени мероприятия в централната градска част, Морската градина и парк "Езеро".