Около 2000 габровци се събраха на нов протест на площад "Възраждане", за да изкажат несъгласието си срещу насилието и ширещите се своеволия. Протестиращите отправиха искания към институциите и твърдят, че се чувстват незащитени, въпреки че от снощи градът е под полицейска блокада. Разположени са и сили на жандармерията, съобщиха БНТ и bTV.

Пред събралите се бе прочетено обръщение от фейсбук групата "Будно Габрово", в което се казва:

"Събитията от последните дни ни накараха да реагираме остро на дълго тлял проблем. Предварително трябва да кажем, че става въпрос за ненаказаната престъпност и че ние различаваме хората само по това дали спазват закона или не".

Вицепремиерът Томислав Дончев, заедно с кмета на Габрово Таня Христова и други представители на местната власт, излязоха пред събралите се хора. Те се опитаха да проведат диалог с протестиращите, но бяха посрещнати с викове "Оставка"и освиркани от протестиращите.

"Моля ви, не рушете и не се бийте. Викайте, изразявайте позиция, но не вършете беззакония", призова Дончев, след като снощи граждани се опитаха да щурмуват местното следствие, а след това опустошиха няколко къщи в ромската махала на града.

Същевременно пребитият от тримата роми служител на магазин в Габрово Венцислав Иванов призова за спокойствие.

"Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града", заяви младият мъж.

Протестът завърши малко след 20,00 часа без инциденти и грубо нарушаване на обществения ред. Отделни групи протестиращи се отправиха към Северната индустриална зона, където има заселени роми.