Нотариуси искат законови промени, с които да се ограничат имотните измами. Поводът е разследване на Нова телевизия, в което беше показано как с фалшиво завещание измамници са отнели апартамент на 10-годишно сираче.

Според председателя на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара Димитър Танев сега всеки може да напише завещание от чуждо име, а законът не осигурява достатъчен механизъм, по който измамата да бъде установена при нотариуса. Затова били необходими нови правила.

"В конкретния случай имаме съставено самолично завещание, което е депозирано при нотариус. Всяко лице може да го напише и, след като почине лицето, някой да го занесе", обясни той.

По думите му нотариусът не може да извършва експертизи относно автентичността на смъртния акт. Той допълни, че съгласно Закона за наследство завещанието може да бъде депозирано в запечатан плик и нотариусът не знае какво има вътре.

Измамата е извършена, след като 10-годишното момиченце получава в наследство имущество за милиони - четири апартамента в София - един на морето, земи в Бистрица и магазини.

"Дядото, по професия доктор-травматолог, притежаваше много имоти, които впоследствие тя наследи - апартаменти в София и в провинцията", каза лелята на детето Елеонора Савова, която сега е настойник на малката Александра.

Достъп до нотариалните актове на апартамента имала само една жена, която някога се грижила за десетгодишното момиче и за богатия й дядо преди да почине. Така един от тях изчезва и едно от жилищата е продадено, а после и препродадено.