Географски обекти на Антарктида носят имената Вълчев залив и нос Трифонова - на имената на генералния директор на БТА Кирил Вълчев и на изследователката Иглика Трифонова. Названията вече са публикувани в Справочник на българските географски имена в Антарктика (Bulgarian Antarctic Gazetteer).

Морски нос със скалист връх в североизточния край на Българско крайбрежие на о. Ливингстън е наименуван на Иглика Трифонова, участник в българската антарктическа експедиция през 2003/2004 г. и следващи сезони, за особено значимия й принос за популяризирането на Антарктика като автор на фотоизложби и книги. Трифонова е председател-учредител на Асоциацията на младите полярни учени (APECS) в България, организатор на образователни събития и лектор на полярна тематика в българските училища. През 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени.

Вълчев залив е залив с ширина 180 метра, вдаващ се 220 метра в североизточния край на Българско крайбрежие на о. Ливингстън източно от нос Трифонова. Той носи името на журналиста и юрист Кирил Вълчев, генерален директор на Българска телеграфна агенция, участник в българските антарктически експедиции през сезони 2004/2005 г. и 2018/2019 г., за особено значимия му принос за популяризирането на Антарктика, както и за неговото съдействие за придобиването на полярния изследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" от Висшето военноморско училище Никола Вапцаров и Българския антарктически институт.

Вълчев залив и нос Трифонова са в залива Емона на Антарктида. Те са образувани в резултат от отдръпването на ледник Перуника в началото на 21-и век. Картографирани са за пръв път от Военно-географската служба на Българската армия през 2016 г.

Предложението за именуването на залива и носа на Антрактида направи Топономичният борд на Националния полярен институт със свое решение от 8 юни. Над 1400 географски обекта на Ледения континент носят български имена.