20 194 съмнителни болнични листа за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през 2017 и 2018 г. Успели са да отменят обаче едва 6264 листа за 96 697 дни. Това показва статистиката на НОИ, съобщава "24 часа".

Болничните листове се отменят само ако при издаването им лекарят е нарушил наредбата или е допуснал техническа грешка.

НОИ автоматично проверява още при приемането на болничните листове дали вписаният уникален номер съответства на номера, който е предварително предоставен на съответния лекар или болница.

От НОИ правят и автоматични контролни проверки, свързани с лечебни заведения, за които е установено, че издават значителен брой болнични листове, или такива с голяма продължителност на временната неработоспособност за определени заболявания. От данните, които постъпват в института обаче, не може да се прецени дали болничният е издаден основателно и дали продължителността му съответства на диагнозата.

През първите девет месеца на 2018 г. са издадени 2 млн. болнични листа, а платените по тях пари са за над 404 млн. лв., като изплатените дни са над 13 млн.

Средното обезщетение на един лист, което е платил НОИ, е за 195,79 лв. Институтът обаче не покрива първите три дни, те се плащат от работодателя. Средно на ден обезщетението е за 30, 81 лв. През миналата година обаче болничните листове леко намаляват, сравнено с 2017 г., отчитат от НОИ.

Най-много обезщетения по болест се ползват в столицата - над 603 хил. болнични, като в София и обезщетението е най-високо - 37,6 лв. В Пловдив болничните листа са 3 пъти по-малко от софийските - 220 хил. със среднодневно обезщетение около 29 лв. Във Варна издадените болнични са за 115 хил. дни. Най-малко пък са боледували във Видин, като там са издадени 12 хил. листа от доктори за близо 2 млн. лв.

От статистиката става ясно, че жените са били по-често в болничен. Причината е, че те се грижат повече за болните си деца.