Според прокуратурата с договора за закупуване на машината държавата е ощетена с 8 милиона лева.

През 2011 г. обаче Софийският градски съд оправда Николай Цонев, а през пролетта на тази година тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Мария Митева и членове Валя Рушанова и Алексей Трифонов потвърди решението на първата инстанция.

Сега върховните магистрати също не не приеха аргументите на държавното обвинение и окончателно решиха, че бившият военен министър е невинен.

Николай Цонев бе вече окончателно оправдан от ВКС по други две дела.

На 1 юни м.г. бившият министър бе оправдан по обвинение за длъжностни престъпления от преди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните. Цонев бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки - консерви "Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси "Чавдар", двигатели за "Шкода" и авиотехника.

Две седмици по-късно върховните магистрати оправдаха Цонев и по второто дело за длъжностно престъпление, по което бе обвинен, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на дружеството "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Единственото дело срещу бившия военен министър, което не е приключило окончателно, е това за подкуп на следователя Петьо Петров. По него Цонев, който е обвиняем заедно с екссъдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на МФ Тенчо Попов, има оправдателна присъда на първа инстанция.