Десетки милиони са щетите по републиканската пътна мрежа от дъждовете и свлачищата през последните два месеца, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му колкото средства са необходими, толкова ще бъдат отпуснати са покриване на щетите върху държавната и общинска инфраструктура.

"Ако трябва да направим анализ на всички увредени участъци от републиканската пътна мрежа от свлачищата и дъждовете през последните два месеца, говорим за няколко десетки милиона лева. Само в Тетевенско по общинската и държавна инфраструктура щетите от дъждовете са над 6 милиона лева, последното свлачище в Смолянско е над 7 милиона лева, Мизия - около 3 милиона, Дупница около 600 хиляди лева за общинска пътна инфраструктура", заяви Нанков.

Той припомни, че за Тетевенско Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е отпуснала около 500 хиляди лева за първоначалните щети, аварийното укрепване. Всичко друго е описано и като поражения ще бъде покрито от бюджета на Комисията, добави министърът.

По думите му колкото и да е лимитиран бюджетът на Комисията, щетите се покриват, както в Мизия, така и в Тетевен, така и в Смолянско.

Трябва да мислим повече за превенция, а не да се реагира след събитията, добави Нанков и припомни, че през 2015 г. са били направени нормативни промени в Закона за устройство на територията.

"Променихме закона в свлачищен район да не се строи, ако няма изградена канализация и ред други превантивни мерки. Факт е, че сме свидетели в бъдеще на все по-чести подобни неблагоприятни явления, каза още Нанков, цитиран от БТА.

Той добави, че има контрол, но промените са направени 2015 г., а не 1985 г. По думите му проблемите по Черноморието от свлачища за стотици милиони, необходими за тяхното укрепване, са във връзка със строителство през 80 - 90-те години.

Николай Нанков, заедно с премиера Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов, инспектира строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка между Ябланица и Боаза.