Премиерът акад. Николай Денков връчи ключовете на пет високопроходими линейки на началниците на Центрове за спешна медицинска помощ. Ключове за линейки получиха началниците на центровете в София, Пазарджик, Благоевград, Шумен и Смолян.

Линейките са предназначени за филиалите на петте центъра за спешна медицинска помощ: ЦСМП - София за нуждите на филиала в Самоков, ЦСМП - Благоевград за нуждите на филиала в Банско, ЦСМП - Пазарджик за нуждите на филиала във Велинград, ЦСМП - Шумен за нуждите на филиала във Върбица и ЦСМП - Смолян.

Линейките са първите пет от общо предвидените 42 високопроходими линейки, които са осигурени по проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ".

На събитието присъстваха, освен премиерът Денков, и директорът на ЦСМП-София Георги Гелев, както и заместник-министрите на здравеопазването проф. Илко Гетов, доц. д-р Михаил Околийски и доц. д-р Петко Стефановски.

Ето снимки от събитието >>

Това е още един пример защо е полезно за хората да бъдем членове на ЕС и така, както трябва да изпълняваме задълженията си, така и да можем да ползваме правата, което ни дава това присъствие на европейската карта, каза премиерът акад. Денков, цитиран от БТА. Тези линейки са високопроходими, ще бъдат използвани точно в места, където хората често най-трудно получават директен и бърз достъп до медицинска помощ. По думите му хеликоптерите, които се предвиждат за България, ще бъдат насочени към места, в които има затруднения и е нужна най-бърза реакция.

Премиерът акад. Денков благодари на екипите, които работят, за да може "тези, отначало мечти, а след това планове и инвестиционни намерения, да станат реалност, както виждаме днес".

Това е последният компонент от европейския инвестиционен проект за подкрепа и модернизиране на спешната помощ, като предстои той да приключи през следващата година, каза проф. Илко Гетов и припомни, че преди дни правителството отпусна близо 45 млн.лв. за завършване на проекта. В рамките на проекта се предвиждаха ремонти на центрове и филиали за спешна помощ, оборудване за тях, както и купуване на 400 линейки.

Снимка: БТА

Финализираме действията по проекта, въпреки трудностите и забавянето му, благодарение на добрата приемственост след предишното ръководство на Министерството на здравеопазването, каза доц. Михаил Околийски, който поздрави гостите от името на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Снимка: БТА

Пожелаваме си следващите 37 линейки, които се очакват до края на март 2024 г., да бъдат доставени в срок и да влязат в употреба за по-доброто здраве на пациентите и по-добрата функционалност на екипите, допълни доц. Околийски.