Смятам, че прокуратурата трябва да бъде поздравена. Тя поде една решителна битка за законност в страната от това разграбване на редица олигарси. Това каза бившият главен прокурор Никола Филчев по повод разследването срещу Николай и Евгения Баневи в предаването "Още от деня" по БНТ.

"За да действат контролните органи на изпълнителната власт, трябва да има политическа воля. В този ред на мисли правителството в лицето на Бойко Борисов и прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров трябва да бъдат поздравени. В крайна сметка те наложиха законност в държавата. А щом има справедливост, младите няма да бягат", допълни той.

По думите на Никола Филчев, по време на прехода е извършена приватизация на държавното имущество и то е станало частно по един престъпен начин. "По този начин обществото се раздели на две части - на работещи и на капиталисти'', каза още Филчев. Според бившия главен прокурор, основен виновник за това и за последвалата липса на обвинения около приватизацията носи тогавашният премиер Иван Костов.

"На всички банкери, виновни за раздаването на необезпечени кредити, бяха повдигнати обвинения, но по времето на Симеон Сакскобурготски беше отменена разпоредбата на Наказателния кодекс за раздаването на такива кредити, заяви Филчев.

По този начин прокуратурата е била бламирана, допълни той.

"Всички дела за раздаване на необезпечени кредити бяха внесени в съда. И в този момент Народното събрание отмени разпоредбата в НК. Обвиненията увиснаха във въздуха - няма законово основание", обясни Филчев. След това обвиненията са били променени на престъпления по служба, но се е появил спорният момент, че за такива престъпления може да се обвиняват хора в публичната, а не в търговската сфера, към която принадлежали банките, допълни Филчев.