Повод за прекъсването на отпуската на градоначалника е писмо, получено преди няколко дни в общината от управителката на "Феста Холдинг" АД Петя Славова, съобщи БТА.
В писмото Славова заявява, че се отказва от досегашните преговори за извънсъдебно споразумение с общината за терена от 20 дка в Стария град, който закупи от предишния кмет Николай Трифонов, за да строи делфинариум. Славова настоява за незабавно финализиране на договора за продажба, сключен през 2005 година. Освен това, в писмото Славова заявява, че "Феста Холдинг" иска и около 3 милиона лева от община Несебър за пропуснати ползи и лихви, поради забавата да влезе във владение на имота.
 
Скандалната сделка бе обявена за разваляне от общинския съвет още през 2007 година. "Феста Холдинг" обжалва това решение в съда и спечели делото на всички инстанции. За да запази терена на полуострова от застрояване, общинската администрация и общинският съвет в Несебър започнаха извънсъдебни преговори с предложение за замяна на земята от 20 дка в Стария град, с терен от 11 дка на стръмния скат в североизточната част на Новия Несебър. Тази алтернатива бе саботирана от група съветници. 

Николай Димитров заяви, че община Несебър няма възможност да изплати милионите неустойки, искани от Славова. Още повече по сделка, която според всички, е сключена след неясна и нагласена процедура.
Кметът настоява да се вземе решение за даване на сделката за разследване от ВКП.
Град Несебър е световно културно-историческо наследство и строителството в Стария град би увредило на архитектурния ансамбъл, посочват от общинската управа.