Известната журналистка Нери Терзиева е починала тази нощ в пловдивска болница, само три месеца, след като отпразнува своя 70 рожден ден.

Съпругът й Евгений Тодоров сподели пред БТА, че смъртта е настъпила следствие на усложнения на диабет, от който Терзиева е страдала дълги години. Поклонението ще се извърши в много тесен кръг, уточни Тодоров.

Паметта на журналистката бе почетена с минута мълчание от депутатите.

"В днешния ден, за съжаление, ни напусна много уважаван и достоен човек, човек с ясна гражданска позиция, който е сред най-уважаваните и най-точните и справедливи журналисти - Нери Терзиева, моля да я почетем с едноминутно мълчание", каза от трибуната на Народното събрание председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански ("Има такъв народ").

Нериман Юлиева Терзиева е родена на 21 февруари 1952 година. Завършила е Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност телевизионна журналистика. Между 1975 и 1989 г. работи като репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център, а от 1990 до 1993 г. е продуцент и водещ на новинарската емисия "По света и у нас" (в екип с Асен Агов) и програмен директор в Българската национална телевизия. Репортер и автор е в популярното икономическо предаване по БТ - "За един милиард", подготвяно от екипа на Телевизионен център Пловдив. Основател и директор на Ефир 2.

Снимка: Bulphoto

В периода 1996 - 2002 г. Нери Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов. Чете лекции по медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет, а в Софийския университет - Новинарство в катедра "Европеистика" на Философския факултет. Терзиева е автор на сценария на филма "Откраднати очи" посветен на "възродителния процес" в България. 

Eкипът на Dir.bg изказва искрените си съболезнования на семейството на Нери Терзиева!