В празничните дни ски курортът Мальовица изненада изключително приятно своите гости. Хора от местната общност съвместно със стопаните на курортния комплекс издигнаха скромен параклис, наименован в чест на Небесния покровител на българите Свети Иван Рилски.

Храмът бе осветен от Негово високопреосвещенство Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит на Българска православна църква. Официален гост бе и отец Никанор игумен на Църногорския манастир.

"Да съградиш храм е велико дело, защото тези, които са подели тази инициатива, техните имена са записани в книгата на живота. Онази книга, която не е подвластна на времето и на събитията, а онази книга, която сам пише нашият създател и творец. Във времена на изпитания през тази година, всички ние имаме нужда от някой, който да ни обединява, някой, който да ни сплотява, някой, който да ни вдъхва надежда и упование в по-добрите бъднини.", каза Негово високопреосвещенство Антоний по време на освещаването на храма. В словото си той посочи, че трябва да сме радостни и честити, че на днешния ден сме тук, за да се преклоним пред този скромен, но величествен по значение параклис. "Тук на това място, което мнозина, които ще идват да практикуват зимните спортове или само да се разходят сред природата, да се помолят за здраве за себе си и за своите близки, както и на всички българи, защото всички знаем, че Св. Иван Рилски е покровител на целия български народ.", допълва още Негово високопреосвещенство Антоний.

Средноевропейски митрополит на Българска православна църква пожела на всички да бъдат много здрави и единни. Той изказа благодарност от името на светейшия български патриарх Неофит и от епархийския съвет. Негово високопреосвещенство Антоний благодари и на дарителите за този голям подарък и жест за всички вярващи българи. "Освещаването на един параклис е общо дело на целия народ", заяви още той.

На церемонията по освещаването присъстваха десетки официални гости, представители на Народното събрание и на местната власт.

Гражданите, които се бяха качили на Меча поляна специално за събитието, не можаха да скрият радостта си от това един от най-висшите духовници в страната, да осветява храм в техния район. "За нас освещаването на параклиса от духовник от такъв ранг е огромна чест", коментира Петър Кънчев, жител на Самоков.

След края на официалното освещаване, бе организирана кратка фолклорна програма за гостите на събитието, с която да се отбележат празниците.