Обявеният от Камарата на архитектите протест днес пред Здравно министерство за спиране на обществената поръчка за детската болница не се състоя, съобщи БНР.

Лекари обясниха пред "Хоризонт", че от Камарата не са ги потърсили, след като миналата седмица са обявили, че ще протестират.

Зам.-председателят на Камарата на архитектите Петкана Бакалова заяви, че в 14 часа ще бъдат във Върховния административен съд за делото по жалбата на Камарата срещу обществената поръчка на Министерство на здравеопазването за изграждането на детска болница.

Защо протестират архитекти и медици

От Камарата на архитектите, подкрепени от педиатри, възнамеряваха да излязат на протест пред здравното министерство с искане за спиране на обществената поръчка и преработване на заданието за Национална детска болница. Архитектите смятат, че трябва да се гарантира строителството на качествена и съвременна детска болница. Те настояват, че не нуждите на бъдещата болница трябва да се нагаждат към сградата, а бъдещата болница да отговори на потребностите на децата и медиците.

Очаквах по-голяма чуваемост от здравното министерство, каза пред БНР проф. Владимир Пилософ - председател на Българската педиатрична асоциация.

"Изразяването на мнение може да не е протест. Въпросът е доколко с мнението ще се съобразят тези, които трябва да решат окончателно какво да правят. ... Някои колеги излизат и на улицата, но с това няма да бъдат решени проблемите. В един момент чашата прелива. Проблемът с детското здравеопазване, независимо че се обявява за приоритет, де факто не е точно така", отбеляза проф. Пилософ. Такава болница е необходима не само за София, но и за страната, смята той.

Какви са недостатъците на заданието

"За голямо съжаление това, което виждам в заданието от гледна точка на концепция за това какво трябва да има вътре в болницата, се вижда, че е един набързо сглобен проект, събрани са механично неща от всички лечебни заведения в София и всичко това е поставено вътре в тази сграда по малко изкуствен начин. Няма концепция за нова болница. Такава ние изпратихме до Министерството на здравеопазването, но не получихме отговор", коментира проф. Пилософ.

"Построяването на подобна болница в София ще означава едно много сериозно преструктуриране на съществуващата организация на здравеопазването за деца в София. Никъде това не се дискутира", каза още той.

"Ако се седне и в много интензивно темпо се дискутира добронамерено и целенасочено, смятам, че нещата могат да бъдат решени в обозримо време", отбеляза проф. Владимир Пилософ.

Пред bTV арх. Бакалова заяви на 9 ноември, че предвидената сграда в момента е "невъзможна". За да бъде построена, трябва да се промени градоустройството. Процедура, която отнема години. Според устройствените планове, сградата на това място е 5-етажна, допълва още тя.

В новия ПУП от 2011 г. на мястото на тази сграда е предвидено застрояване на 5 етажа по причина, че към момента на изработването му, Медицинска академия не е пожелала изрично потвърждаването на вече изградения груб строеж.

Височината на сградата е спорна и по друг параграф - за да отговаря сеизмичността на района, максималната й височина е 8 етажа - с 4 по-малко от предвиденото.

Според общината промяна в подробния устройствен план не е необходима.

Защо е необходима Национална детска болница

Изграждането на Национална детска болница в България е абсолютно необходимо. На първо място тя ще реши един голям проблем с детското здравеопазване в София, когато дадени показатели в здравния статус на едно дете могат да бъдат симптоми за различни заболявания, каза в коментар преди няколко месеца д-р Надежда Толекова - един от младите специалисти в Клиниката по детска хирургия в "Пирогов", цитирана от БТА.

Ако има Национална детска болница, може бързо и навременно да се установи диагнозата, и ако се налага болнично лечение, детето да бъде настанено в съответното отделение, което ще е част от болницата, защото организацията на здравеопазването в момента не облекчава сложните казуси, свързани с детското здраве, отбеляза специалистът.

От друга страна, в подобно лечебно заведение биха могли да се прилагат всички съвременни технологии в лечението на множество тежки клинични случаи, които сега се предлагат в чужбина, смята д-р Толекова.

Оферти за обществената поръчка

През 1978 година Тодор Живков направи първата копка на голяма детска болница и резултатът е очеваден днес: недостроена сграда в кампуса на Медицински университет - София.

Трима кандидати подадоха оферти за изграждането на Национална детска болница. Офертите за проектиране и строителство на бъдещото лечебно заведение бяха отворени публично на 16 октомври. В рамките на 40 дни (оттогава) специална комисия има срок от 40 дни, за да ги разгледа. Максималната сума за изграждането на лечебното заведение е почти 95,5 млн. лева.

Предложения по обществената поръчка постъпиха от: Дружество по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) "Детска болница-София" (участници в обединението са "Климатроник" ЕООД и Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ Проес Консулторес СА), Дружество по ЗЗД "Детско здраве" (участници в обединението са "Главболгарстрой" АД, "ГБС-Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД) и Обединение "Здраве за децата на България" (участници в обединението са "Трейс Груп Холд" АД, "Смарт Билд Дигитал" ЕООД, "Монолит" АД и "Инжпроект" ООД).