16 служители на МВР са извършили нарушения на служебните си задължения във връзка с инцидента с мигрантите в Бургас, при който загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. В това число има и нарушения от страна на ръководни кадри. Докладът за тях е предаден на Окръжна прокуратура - Бургас на 28 октомври и тя ще прецени престъпленията.

Това са резултатите от проверката в структурата на МВР във връзка с фаталния инцидент в морския град, съобщи на брифинг служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Най-фрапантни нарушения са допуснати от "Гранична полиция". В доклада, който цитира министърът, са имената на шеф на РДП, началник на ГПУ - Бургас, началник на ГПУ - Малко Търново и зам.-началник на ГПУ - Малко Търново.

Повечето полицейски ръководители, замесени в случая, са отстранени от длъжност. Утре ще бъдат извършени производства по освобождаването им от служба. Един е подал молба за напускане, а други двама са командировани, каза Иван Демерджиев.

"Най-общо, тези лица, които са замесени в извършването на това престъпление, са били установени, задържани предишния ден. Били са освободени и след като са освободени, са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички", каза министърът.

Не е била подадена информация, каквото е трябвало да бъде подадена, уточни още той.

Демерджиев разкри, че сигналът към полицейските служителите е подаден 3 минути преди инцидента с автобуса и те не са имали възможност да реагират. "Могло е информацията да бъде подадена 17 мин. преди инцидента", отбеляза служебният вътрешен министър.

"Има стотици служители на гранична полиция, които съвестно изпълняват задълженията си. И трябва да отстраняваме тези, които не заслужават да носят пагона", каза министър Демерджиев.

Той се срещна с близките на двамата полицаи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в Бургас - Йордан Илиев и Атанас Градев. Първо на роднините той съобщи резултатите от вътрешната проверка в МВР за предполагаемото участие на гранични полицаи в каналите за трафик на бежанци.

Докладът е предаден на всички ръководители на структурите на "Жандармерия", "Гранична полиция" и на Областната дирекция на МВР - Бургас.

По повод случая със загиналите полицаи Демерджиев отстрани от длъжност дългогодишния шеф на ГПУ Бургас Антон Мирков.

Към днешна дата се наблюдава спад в броя на мигрантите, които се намират в страната, каза министърът.

"Над 200 производства бяха образувани срещу каналджии. Намаляват хората, които се намират в бежански центрове. Състоянието, в което намерих "Гранична полиция" не беше никак добро. Вярвам, че в момента тя стои по-добре, но има още много работа", каза Демерджиев. 

Той съобщи още, че се разследват и няколко служители на "Гранична полиция", които са заподозрени, че са прибирали лични вещи от заловени мигранти.

Относно украинските бежанци Демерджиев обясни пред журналисти, че държавните бази, в които ще бъдат настанени, са с капацитет 34 хиляди места и вече са получени списъци за тях в областните дирекции на МВР. Украинците ще бъдат настанявани в тях поетапно, като първо ще се запълват базите край морето.