Обвинителният акт е изготвен от Софийската окръжна прокуратура, но след промените в закона компетентна вече е спецпрокуратурата, пояснява БТА.

Освен обвинения за участие, на членове в групата са повдигнати обвинения и за разпространение на наркотици, грабеж със средна телесна повреда, незаконно притежаване на оръжие и за хулиганство.
Прокуратурата твърди, че според събраните доказателства ръководената от Йосиф Йосифов-Йоско престъпна структура е действала от 2008 г. до 1 юни 2010 г. в София и Костинброд и се е отличавала с висока степен на организираност и строга йерархия.

Непосредствено под ръководителя Йосифов са били Ивайло Симеонов-Богьовеца и Вергил Славов.
Двамата са били най-близките помощници на Йоско, участвали са в доставянето на наркотици за групата, били са и лична охрана на Йосифов.

Функциите по доставка и охрана са били възлагани на Пламен Симеонов и на Георги Гълъбов-Скинаря.
По-долу в йерархията следвали отговорниците за разпространението на дрогата - Иван Йосифов-Ванката, син на Йосиф Йосифов-Йоско, Йордан Йорданов-Дани, син на Ивайло Симеонов-Богьовеца, Кристиян Тодоров, Николай Рашков-Кокошката и Александър Йорданов-Сашко.

Дилърите на най-ниското ниво пласирали наркотиците на определени места, наречени "пости". Техни зареждачи с дрога били синовете на Йоско и Богьовеца, се посочва в обвинителния акт.
Обвинението твърди, че синът на Йоско единствен събирал и отчитал на баща си сумите от продадените наркотици. Едновременно с това оставал отговорник на дилърите, сам бил дилър и участвал със сина на Богьовеца - Йордан Йорданов, в "ударното" звено на групата.

То наказвало с побой нелоялни "съдружници" и "шанаджии" (самостоятелни наркоразпространители) или служело за завземане на нови територии на наркопазара. Йосиф Йосифов, Ивайло Симеонов и Вергил Славов изградили стройна мрежа от дилъри на различни йерархични нива за пласирането на хероин, амфетамини и канабис в района на Костинброд, в столичните квартали "Люлин" и "Надежда" и в с. Искрец, община Своге, твърди обвинението.

Според обвинителния акт групата "навлиза" в крайните столични квартали, възползвайки се от вътрешноконкурентните борби на софийските наркогрупи, както и от отстраняването на възлови играчи след успешни акции на МВР и прокуратурата.

В групата действала непоклатима "система за сигурност" - връзките се осъществявали с радиостанции и с различни мобилни номера, а редовите членове имали ограничен достъп до ръководните нива. Йосифов строго контролирал преките си помощници, като периодично се срещал с тях във фитнеса в дома си в село Безден.

Йосиф Йосифов е обявен за издирване. Вергил Славов е с парична гаранция 5000 лева. 4000 лв. е гаранцията за Пламен Симеонов, по 3000 лв. - за Ивайло Симеонов и за Георги Гълъбов, 2000 лв. - за Николай Рашков. Останалите от групата са с мярка за неотклонение "подписка".

В началото на миналия месец друг Йосиф Йосифов-Йоско - от Сливен, беше осъден на осем години затвор за причинената от него катастрофа през март миналата година в столичния квартал "Бояна", при която загинаха двама мъже - на 31 и 53 години. Този Йоско бе сред задържаните за убийството на Константин Димитров-Самоковеца, но впоследствие оправдан. Той бе обвинен като поръчител на покушението в Амстердам през 2003 г., след като бяха засечени негови разговори с физическия убиец - холандския  гражданин Ервин Врекер, но така и не бяха намерени доказателства.