Напрежение при събарянето на 97 ромски къщи в кв. "Лозенец" в Стара Загора. Разрушаването започна в 8:55 ч.

Снимка: БТА

Десетки полицаи и жандармеристи блокираха хората от квартала, тъй като ромите се бунтуват срещу събарянето на къщите им. Районът е отцепен.

Решението е взето със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

<<Вижте още снимки<<

Принудителното събаряне на незаконни постройки започва от източната страна на ул. "Витоша" до Стрелбището. Местната администрация е уведомила всички собственици, че до тази дата могат доброволно да премахнат незаконните сгради и да извозят строителните материали. От 2015 година до момента са премахнати 205 такива.

На въпрос къде ще отидат да живеят те отговориха - "Всичко е политика, ще отидем при кмета на Стара Загора - Живко Тодоров".

Обитателите на съборените къщи твърдят още, че си плащат тока и данъците и вече няма къде да отидат, затова ще спят на улиците.

Те протестират и срещу това, че в момента има и коронавирус и това, че няма да имат дом създава опасност да се заразят.

Кметът на града Живко Тодоров е на място. "Не правим нищо целенасочено. Има още много незаконни къщи, които ще бъдат премахнати. Мястото ще се превърне в борова гора", заяви за Нова телевизия кметът на града Живо Тодоров.

От администрацията на Стара Загора твърдят, че за някои от хората има осигурени нови домове, но за друга от тях - "те са мираж". Затова се търсят варианти, а на този етап хората без дом се надяват на роднини.

Скрийншот Нова телевизия