Всеки ден има случаи на закани от страна на недоволни пациенти. Най-често скандалите между пациенти и екипите на “Бърза помощ“ стават заради претенции от страна на хората за забавени линейки.

По БНР Катя Сунгарска от „Спешна помощ“ каза още, че една от най-честите причини за физическите нападения е алкохолното опиянение, при приети други субстанции, които водят до неадкватенност.

Често се случва и хора, които смятат, че линейката трябва да стои до входа им и когато те имат проблем, веднага екипът да стигне до тях, а  когато ние не отидем на първата минута, а отидем на осмата или на десетата, вече това предизвиква агресия най-вече у близките“, отбеляза Сунгарска.

В същото време много голяма част от повикванията към “Спешна помощ“ са сигнали, които не са свързани с пряка заплаха за живота на пациента, обясняват от службата.

“Тези пациенти, които викат линейка, защото имат 38 градуса температура, защото са си изкълчили пръста или защото от една седмица ги боли нещо, те са най-агресивните. Това сме го установили в практиката. От много отдавна е така…“, коментира Сунгарска.