След като 63-годишна жена от Сливен почина в такси заради отказ за нея да бъде изпратена линейка, на служители от Центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат наложени административно-наказателни санкции. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" Иванка Динева по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, свикано заради този случай. 

Триажът не е направен правилно и не е направен от лице, което има право да го прави, посочи Динева. Тъй като пациентката не е можела да говори още от детската си възраст, нейн близък се е обадил с искане за специализиран автомобил и лекарска помощ. 

Близкият на пациентката е съобщил на диспечера, че жената не може да говори, но диспечерът два пъти е настоял да чуе болната и самата тя да каже къде я боли, разказа още Динева, цитирана от БТА. 

Близкият на пациентката обяснил, че жената не може да диша, но диспечерът продължавал да настоява да разбере къде я боли. Разговорът продължил няколко секунди, като накрая диспечерът питал дали за първи път му се обаждат за тази пациентка. След като близкият потвърдил, че се обажда за първи път, диспечерът казал да докарат пациентката до болницата, след което затворил телефона, допълни Динева.

Заседание на парламентарната комисия по здравеопазване

Снимка: БТА

Така се стига до смъртта на жената пред болницата, докъдето е закарана с такси от роднините ѝ.

В конкретния Център за спешна медицинска помощ нивата на възнаграждение на служителите са доста добри, отбеляза Динева и посочи, че брутните им заплати, без допълнителното материално стимулиране и начислен клас за прослужено време, са по-добри от заплатите на проверяващите служители на оглавяваната от нея агенция. 

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" се самосезира по случая и на 12 февруари започна проверка в ЦСМП - Сливен.

Окръжната прокуратура в Сливен разследва случая.

Директорът на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" Иванка Динева

Снимка: БТА