Средно за страната за едно работно място за пожарникар кандидатстват от 5 до 7 души, каза във Варна директорът на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението"-МВР главен комисар Николай Николов, който награди свои колеги, участвали в спасителната операция по евакуиране на екипажа на кораба Vera Su.

Той допълни, че в това отношение службата не може да се оплаче от липса на интерес. Според него, тя е атрактивна, а най-важното е, че в обществото има високо одобрение.

Само преди десетина години имаше противопожарни служби, които бяха от трима души, коментира още Николов. По думите му сега най-малката служба е от 10 души и един ръководител. В момента пожарникари са 8404 души. Той посочи, че се работи усилено за осигуряване на финансови средства да назначаването на още хора и уточни, че става дума за 198 души.

Давам си сметка, че това са значителни финансови средства и бюджетът само за заплати трябва да бъде увеличен с почти 2 милиона лева на месец, каза Николов.

Той коментира в отговор на въпрос, че доброволците са гордостта на дирекцията им. Към момента 3147 човека са преминали обучение, имат облекло като на пожарникарите и могат да се притекат на помощ на хората и в подкрепа на действията на службата. Николов допълни, че броят им не е достатъчен, работи се усилено е непрекъснато се канят кандидати за доброволци. По думите му в почти всички общини службата е успяла да създаде доброволни отряди.

По отношение на техническото обезпечаване главният комисар каза, че през последните години са успели да спечелят много европейски проекти на стойност стотици милиони евро, които са инвестирани в техника. В рамките на един-два месеца очаквам добра новина, която ще позволи в близките десет години да се инвестират много средства в техника, каза още той.

Снимка: БТА

Главен комисар Николов благодари на колегите си, които участваха в спасителната операция по евакуиране на екипажа на заседналия край село Камен бряг кораб Vera Su.

Снимка: БТА

Той връчи грамота и парична премия на деветима служители - 8 от Варна и един от Добрич.

Участниците в акцията направиха и обща снимка с наградите си.