Двамата военнослужещи, които спасиха живота на майка и детето ѝ, пропаднали в канализационна шахта в град Долна Митрополия, бяха удостоени с приз "Доблест" от плевенското сдружение "Артилерия - ген. Владимир Вазов", предаде БТА.

Нещастният инцидент, завършил благополучно, стана в центъра на Долна Митрополия на 31 май. Детето пропада в стара канализационна шахта, а майката се опитва да го извади, но също полита във водата. Минути по-късно ефрейтор Данаил Петров и редник Веселин Вълчев се оказват в близост до мястото и чуват викове за помощ. Военнослужещите веднага се отзовават и предприемат действия за спасяване на детето, което едва се е държало на повърхността на водата. Ефрейтор Петров и редник Вълчев успяват да го спасят, но след като го изваждат, те виждат ръцете на неговата майка, която го е държала над водата. С големи усилия военнослужещите успяват да извадят от шахтата и жената.

Награждаването се състоя в 12-та авиационна база, където ефрейтор Данаил Петров и редник Веселин Вълчев се обучават в курс за придобиване на военна квалификация "Младши сержант - първи модул". Те са от военното формирование 32040 - Крумово.

Строят на специализантите бе приет от полк. Ивайло Ангелов, заместник-командир на базата. Той връчи на двамата военнослужещи благодарствено писмо от кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

За мен е чест да съм днес тук и да отлича двама смели и отговорни мъже, които с риск за своя живот, са спасили майка и нейното дете, каза в обръщението си пред военнослужещите подполк. о.р. инж. Радослав Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружение "Артилерия". Той подчерта, че организацията традиционно удостоява с приз "Доблест" - първа, втора и трета степен, граждани и военнослужещи, реагирали в критични ситуации и помогнали на хора в беда. Ефрейтор Петров и редник Вълчев получиха грамота и снимка на параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в Плевен.

Не се чувстваме като герои, това е едно нормално човешко отношение към хора в беда, казаха пред БТА ефрейтор Данаил Петров и редник Веселин Вълчев, след като получиха наградите си. По думите им не са се замисляли дали и техният живот е застрашен, защото единствено са искали бързо да помогнат на детето и неговата майка. Секунди ни деляха от най-лошото, защото жената беше потънала под вода в шахтата и само ръцете ѝ се показваха, разказаха военнослужещите. Подготовката в армията, дисциплината, физическата им издръжливост и най-вече доверието, което двамата имат един на друг, са им помогнали да се организират и за броени минути да помогнат на детето и майка му.